Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

A várat és a Városi Honismereti Múzeumot is bejárhatják éjszaka a látogatók szombaton Füleken a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvényen. Szerveznek kiállításokat is, az egyik tárlaton Petőfi Sándor szlovák kultúrában betöltött helyét mutatják be – tájékoztatta a Füleki Vármúzeum az MTI-t kedden.

Az ingyenes program 18 órakor kezdődik A fény országai című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában – írták a közleményben.

Kamil Jurasek 1996 óta minden évben egyéni és kollektív kiállításokon vesz részt számos országban – ismertették.

Az alsó vár kazamatájában vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor, melynek témája a szerző által alkalmazott képzőművészeti eljárás.

Hírdetés

A várban a műsor a „Lássa, kedves öcsém – zo Slováka vsecko vystane, este aj magyar költő” című kiállítás megnyitójával folytatódik, amely a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat része.

Ezen felül ismerteti Petőfi Sándor füleki látogatásának körülményeit, s felidézi azt a korabeli miliőt, amelyet ottani tartózkodása során tapasztalhatott.

A megnyitók után A nevetés a legjobb gyógyszer című szlovák nyelvű előadást tekinthetik meg a gyerekek a Divadlo Zábavka társulat előadásában, majd a Poker nevű blues-rock zenekar ad koncertet. A sötétedés után a Tűzfészek Társulat zsonglőreinek LED show-ja világítja meg a középső várat.

A vármúzeum közölte: kedvezőtlen időjárás esetén csak a kiállításmegnyitókat tartják meg.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »