Döntöttek az idei Pro Urbe-díjasokról Komáromban

Döntöttek az idei Pro Urbe-díjasokról Komáromban

A komáromi önkormányzat 4. ülésén döntés született a komáromi Pro Urbe-díjasokról. Jövő héten szerdán, április 26-án a Dél-Komárommal közösen tartott ünnepi testületi ülésen Szénássy Árpád posztumusz és Gráfel Lajos kapják Észak-Komárom legrangosabb díját, melynek átadása első alkalommal kerül megrendezésre a felújított Csillagerődben.

Szénássy Árpád történész, író, könyv- és lapkiadó 2005-ben, mindössze 52 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el. Személyében nemcsak Komárom, de a szlovákiai magyar közösség is a kulturális élet egyik jelentős személyiségét veszítette el. Hátrahagyott gazdag életműve rendkívül fontos az egyetemes magyarság számára is. A prágai Mezőgazdasági Egyetemen szerezte agrármérnöki oklevelét, ahonnan szülővárosába, Komáromba tért vissza. A rendszerváltás folyamatában tevékenyen részt vett, majd 1990 és 1995 között Komárom város alpolgármesterévé választották. 1995-től kezdődően a Komáromi Nyomda és Kiadó társtulajdonosaként, illetve a KT igazgatójaként fejtette ki gyümölcsöző könyv- és lapkiadói munkásságát, több mint 100 helytörténeti füzet és könyv jelent meg kiadója gondozásában.

Munkásságát különböző díjakkal is elismerték, többek között 2000-ben díjat kapott kimagasló honismereti munkájáért, 2004-ben a Magyar Kultúra Lovagjává avatták, 2007-ben pedig a Rákóczi Szövetség posztumusz Esterházy János Emlékplakettet adományozott neki. Bogyarét község díszpolgáraként emléktábla viseli a nevét, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, valamint a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tagjai az irodalmi jellegű Jókai-díjjal évek óta fejet hajtanak emléke előtt. A mai testületi ülésen a képviselők 18 szavazattal támogatták jelölését.

Gráfel Lajos (Ľudovít Gráfel) helytörténész jelölését 15 szavazattal támogatta a képviselő-testület, aki 1991-től 2019-ig dolgozott a városi hivatal kötelékében.

Hírdetés

Több városi műemlék felújítását és megmentését indítványozta, részese volt sok-sok műemlékvédelmi tervezet és program a kidolgozásának, jó néhány felújítási munka közvetlen előkészítője, irányítója és felügyelője volt.

Ezek közül a legfontosabbak talán az erődrendszerhez kapcsolódó feladatok: a VI. bástya Európa Nostra díjjal jutalmazott felújítása, a Tiszti pavilon helyreállítása, valamint a központi erődben 2019-ig, a városi hivatal felügyelete mellett elvégzett felújítási munkák: a volt lőszerraktár és a Madonna-bástya egy része, a Lipót-kapu, a Ferdinánd-kapu és a kaszárnyaépület tetőszerkezetének műemléki helyreállítása. 2007-ben a szlovák kulturális miniszter díját vehette át, amiért kidolgozta a komáromi erődrendszer dokumentációs anyagát. 2021-ben Észak-Komárom polgármestere Polgármesteri-díjban részesítette.

Idén nem osztanak Díszpolgári címet, ugyanis a február 28-ai határidőig nem érkezett a címre javaslat.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »