Magyar Levente: Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Ukrajna újjáépítéséhez

Magyar Levente: Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Ukrajna újjáépítéséhez

Magyarország az első pillanattól kezdve igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni Ukrajnának az ország újjáépítésében – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormánytámogatással, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával kivitelezett ukrajnai, zahalci óvoda átadó ünnepségén.

Magyar Levente a Kijevhez közeli Zahalci községben adott át konténerekből felépített, korszerűen felszerelt óvodát. A település infrastruktúráját az orosz-ukrán háború első hónapjaiban komoly károk érték, ezért a magyar kormány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül segít a helyi intézmények újjáépítésében.

Magyar Levente elmondta, hogy amikor fél éve felkereste a térséget, minden romokban hevert, az utak járhatatlanok voltak, nem jártak emberek az utcákon. Most pedig “egy újjáéledő, optimista, jövőbe tekintő, és a mindennapi munkát derűvel elvégző” közösséggel találkozott.

Hírdetés

A parlamenti államtitkár kiemelte, hogy Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Ukrajnának az ország újjáépítéséhez. Kijelentette: “azért vagyunk ma ebben az óvodában, mert azt gondoljuk, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a legnagyobb a baj, és elsősorban azoknak kell nyújtani, akik a leginkább rászorulnak”. Ígéretet tett arra is, hogy hamarosan sor kerül a helyi iskola újjáépítésére is, “amely szebb lesz, mint újkorában”.

Zahalci, 2023. április 3.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (5. sor, j2), mellette Dmitro Nazarenko megbízott Kijev megyei kormányzó (j3) és Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselõ, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsõoktatási albizottságának elnöke (j) helyi óvodások mûsorát nézi a magyar kormánytámogatással, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával kivitelezett, Kijevhez közeli zahalci óvoda átadóünnepségén 2023. április 3-án.
MTI/Nemes János

Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselő, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke aláhúzta, hogy a nemzetközi, ezen belül a Magyarország által nyújtott támogatás lehetőséget biztosít az infrastruktúra, mindenekelőtt a köznevelési és közoktatási intézmények újjáépítésére.

Magyar Levente a közszolgálati média tudósítóinak elmondta, hogy a továbbiakban felkeresi azokat a Kijev környéki településeket, amelyekben magyar támogatással újjáépítik a háborúban tönkrement közintézményeket. “Itt nagyon komoly lábnyomot hagyunk, ezt merem mondani, és ezt értékelik is az itteniek”- fogalmazott.

MTI

The post Magyar Levente: Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Ukrajna újjáépítéséhez appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »