Így ünnepeltük március 15-ét a Felvidéken

Így ünnepeltük március 15-ét a Felvidéken

A világ magyarsága, éljen bárhol is a világon, büszke megilletődöttséggel emlékezik meg március idusán az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről, bátor hőseiről. Nem volt ez másként a Felvidéken sem, s az ünnepi megemlékezéseket a hagyományokhoz híven ezúttal is csokorba gyűjtöttük. Cikkünk folyamatosan frissül.

***

Írja a garamkövesdi Zöldfaliget Egyesület a Facebok-oldalukon jelzett ünnepükről. Zuhogó esőben emlékeztek a a templommal szemközti kopjafánál, ahol évente nemzeti ünnepek alkalmával a megemlékezéseket tartják. 

A rossz idő sem zavarta őket. Iskola nincs a faluban, de a kis óvodások minden ünnepen kint vannak, ők jelenti a reményt, hogy érdemes és kell őriznünk a magyarságunkat, hogy megmaradjunk. A szereplők között ott voltak a helyieken kívül a párkányi Szent Imre Óvoda legkisebbjei is. 

Sajó Sándor verse remélhetőleg termő talajra jut e kis faluban.

Az ünnep keretében Bátori–Schulc Bódog honvédezredesre és a szabadságharcosokra is koszorúzással emlékeztek a kultúrház falán elhelyezett emléktáblánál. (DE)

Hírdetés

***

A helyi temetőben emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról Sárosfán a Bittó család síremléke előtt, ahol a szabadságharc honvédeit és egyben Sárosfa szülötteit, Bittó Istvánt és Bittó Bénit helyezték örök nyugalomra.

Mészáros Péter, a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója ünnepi köszöntőjében a történelmi visszaemlékezés után elmondta, hogy a magyar nemzet tagjai soha nincsenek egyedül.  A rendezvényről bővebben ITT olvashatnak. (NT)

***

Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és Kassai Főkonzulátusa idén a rimaszombati Gömör-Kishonti Művelődési Központban tartotta a március 15-ei ünnepi fogadását, melynek házigazdái dr. Balogh Csaba nagykövet és dr. Hetey Ágota főkonzul voltak. Mielőtt a rendezvény megkezdődött volna, a közeli Petőfi-szobor megkoszorúzására került sor.

Az ünnepi eseményen magyar állami kitüntetések átadására is sor került, részletek ITT olvashatók. (BZ)

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »