Amerika segítene Ukrajnának, de nem kompatibilis az elektromos hálózat

Amerika segítene Ukrajnának, de nem kompatibilis az elektromos hálózat

Aki amerikai repülőjegyeket nézeget az interneten, annak általában hamarosan megjelenik egy konnektorátalakító hirdetése is.

Míg tájainkon a hálózati feszültség 230 V, az Atlanti-óceán túlsó partján 110 V, ráadásul a konnektor formája is más, így az villásdugós, európai bemeneti feszültségre gyártott eszközeinket az Újvilágban nem tudjuk használni, ahogy az övékét sem nálunk. Ugyanez igaz a nagybani elektromos infrastruktúra elemeire is, talán a drótokat és a villanypóznákat leszámítva, ezért az Egyesült Államok nem tudja az ukrajnai energetikai infrastruktúra újraépítését olyan mértékben támogatni, ahogy szeretné.

A megvédés már megy, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai útjáról néhány Patriot rakétarendszer, és némi készpénztámogatás ígéretével tért vissza. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

A napokban érkezett meg Ukrajnába az amerikai elektromos berendezések első csomagja, mely reléket, megszakítókat, szakaszolókat tartalmazott. A CNN-nek nyilatkozó amerikai tisztviselő arról beszélt, miközben azon dolgoznak, hogy megpróbálják Kijevet hozzásegíteni a tél túléléséhez, meg kellett küzdeniük az ellátási lánc világméretű problémáival is.

Hírdetés

További, nagyon komoly problémát jelent, hogy az Egyesült Államok elektromos rendszereire optimalizált energetikai berendezéseket – még ha lennének is – nem lehet egy az egyben átszállítani Ukrajnába, és ott beszerelni, mivel azok nem kompatibilisek, eltérő frekvenciákon működnek.

Mivel az orosz támadások folyamatosak a polgári energetikai infrastruktúra berendezéseivel szemben, ezért a karbantartásnak, felújításnak, javításnak is folyamatosnak kell lennie, mindez, alkatrészek hiányában szinte lehetetlen kihívás elé állítja az ukrán szakembereket. Az ukrajnai energiarendszert ért csapásokról ebben a cikkünkben (is) írtunk.

Ukrajna háború utáni újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz – jelentette ki szerdán a parlamentben az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij felszólította a képviselőket, hogy dolgozzanak ki olyan törvényeket, amelyek vonzani fogják a vállalkozókat és a beruházókat – számolt be a beszédről a helyi média. Ukrajna hadiiparát úgy fejleszti, hogy a világelsők között legyen, azzal a céllal, hogy helyreállítsák Ukrajna területi épségét – mondta az elnök. Több mint 30 milliárd dollárt kellene költeni a következő években a honvédelemre – idézte az elnököt a Freedom TV kijevi televízió.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »