Íme, Zelenszkij 10 pontos béketerve. A világ tartózkodóan fogadta

Íme, Zelenszkij 10 pontos béketerve. A világ tartózkodóan fogadta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újfent 10-pontos béktervét propagálja, amelyet, a Reuters közlése szerint, Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztetett. Zelenszkij arra buzdította a világ vezetőit, hogy ez alapján tartsanak majd globális békecsúcsot februárban.

A béketárgyalások “globális” jellege is már elég homályos Kijev narratívájában. Jelenleg egyszerre lehet alibinek nevezni, amivel elkenheti a realitást, hogy háborút nem egy Kijev-Moszkva párbeszéd old meg, és újabb marketingfogásak, amellyel a háború globális jellegét próbálja meg erőltetni – globális térben nyilván az orosz érdekek súlya kevésbé tud érvényesülni. Mindenesetre az is érdekes kérdés, hogy egy nyugati felfogás szerint orosz-ukrán háborút miért “globális békecsúccsal” akar lezárni az ukrán elnök. (Az ukránoknál már régóta az a politikai retorika, hogy a világbéke is rajtuk múlik…)

Az ukrán elnök követelései hol ellentmondásosak, hol utopisztikusak. Néhányuk kifejezetten nélkülözi a reálitásokat, nem véletlenül mondják azt a nyugati vezetők, hogy egyelőre nem látszik érdemi lehetőség a béketárgyalásokra. Az is különös, hogy Kijev miért pont most erőlteti a tíz pontot, amelyek zöme nyilvánvalóan teljesíthetetlen – vagyis borítékolja a tárgyalások elmaradását.

Íme, Zelenszkij 10 pontja:

Oroszország nyilvánvalóan elutasítja ezt a tíz pontot, ez ugyanis nem csak azt jelentené, hogy semmilyen stratégiai célját nem érte el, de még korlátozzák is energiakereskedelmét. Oroszország ma Ukrajna területének mintegy ötödét ellenőrzi, beleértve a Krímet, amely a háború egyik kiváltó oka volt. A másik, elsőrendű háborús ok Ukrajna potenciális NATO-tagsága volt, amelyet szintén nem küszöböl ki a fenti tíz pont, sőt, nyitva hagyja a lehetőségét. Oroszország ráadásul hivatalosan ratifikálta négy ukrán megye annexióját, nem bólinthat rá az ukrán elvárásokra.

Az is beszédes, hogy a világ többi része is igen óvatosan fogalmazott Zelenszkij Békecsúcs-felhívásával kapcsolatban. Az Egyesült Államok rengeteg pénzt és katonai felszerelést ad Ukrajnának, de továbbra sem annyit, amivel megfordíthatja a háborút a saját javára.

Hírdetés

India, amely nem ítélte el Oroszországot (és amely profitál az orosz energiahordozók Európából Ázsiába irányításából) Zelenszkij felhívására kitérő választ adva “határozottan megismételte, hogy az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére van szükség, és India támogatja béketörekvéseket” – ami általános megfogalmazás, és nem az ukránok Békecsúcsára vonatkozik.

A G7-ek is tartózkodóan fogalmaztak, “Ukrajna ENSZ Alapokmányában rögzített jogaival összhangban”. Ez megint nem azt jelenti, amit Zelenszkij megfogalmazott.

Antonino Guterres, az ENSZ főtitkára sem volt túlságos derűlátó ebben a kérdésben:

“Úgy gondolom, hogy a katonai konfrontáció folytatódni fog. És azt is gondolom, hogy még várnunk kell arra a pillanatra, amikor komoly béketárgyalásokra kerülhet sor”

mondta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »