Herszon után merre tovább? Megérkezett Zelenszkij 10 pontos javaslata a háború lezárására

Herszon után merre tovább? Megérkezett Zelenszkij 10 pontos javaslata a háború lezárására

Az ukrán közlések szerint Herszonban az oroszok a kritikus és polgári infrastruktúra egészét tönkretették. Ennek ellenére a Dnyeper jobb partja most már ukrán kézen van, ellenben az a déli régiókból az oroszok aligha fognak kivonulni harc nélkül.

Különösebb visszhangja nem volt, de pár nappal az orosz visszavonulás előtt a La Repubblica olasz lap arról írt, hogy a Nyugat béketárgyalásokat ajánlott Oroszországnak, azzal a feltétellel, hogy Herszont átadja az ukránokat. Ez kvázi megtörtént.

Sőt, a kijevi vezetés nagyon komoly kritikákat kapott belföldön, amiért nem támadta érdemben a visszavonuló orosz csapatokat. Így most Kijev minden csatornán azt bizonygatja, hogy nincs titkos megállapodás az oroszokkal, nem is lehet, mert “a lakosság által hozott áldozatért meg kell fizetni”.

Igaz az is, hogy egy háborút abbahagyni nem egyszerű. Rengeteg a halott, a sebesült, hatalmasak az anyagi károk. Ilyen körülmények között azt mondani egyik pillanatról a másikra, hogy ennyi volt, tárgyalunk, az politikai (és akár tényleges) öngyilkosság lenne. Így az ukrán vezetésnek meg kell találnia a módját, hogy eladhatóvá tegye a tárgyalásokat (és akkor még nem beszéltünk a békéről). Közben a háborúban érdekelt elemek (mindazok, akik a háborúnak köszönhetik előnyös pozíciójukat, vagy jól jártak a nyugati fegyverszállítmányokból és anyagi támogatásokból) igyekeznek ellehetetleníteni a tárgyalásokat.

Ugyanakkor a nyugati sajtóban arról írnak, hogy a G20-as csúcson születhet áttörés az ukrajnai háború kapcsán, az amerikai és orosz hírszerzők képviselői pedig Ankarában egyeztetnek (névleg a nukleáris háború veszélyének enyhítéséről). Egyik találkozón sincs jelen Ukrajna delegációja.

Hírdetés

Az elmúlt hét napban az amerikai vezérkari főnök felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnának a telet a tárgyalásokra kellene kihasználnia. Az amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy a globális gazdaságnak jobb lenne, ha véget érne az orosz-ukrán háború. A Pentagon pedig a minap közölte, hogy nincs jele az oroszok további visszavonulásának, és nagy erőkkel fogják védeni.

Ukrajna szempontjából a hivatal nyugati narratíva 5 fő pontból áll:

Az ukrán sajtó szerint minden más, tárgyalást sürgető álláspont (a magyar, afrikai, dél-amerikai és közép-ázsiai véleményeket beleértve) orosz propagandisták szervezésében hangzik el.

Kijev kiútkeresését érezni lehet Zelenszkij keddi nyilatkozatában, amelyben 10-pontos békefeltételt közölt, miközben elutasította egy “Minszk 3” lehetőségét (a Minszk 1 és 2 a háború előtt kudarcot vallott, részben az oroszok, részben az ukránok rúgták fel a megállapodást, amit Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország együtt hoztak tető alá).

A tíz pontos feltétel a következőket tartalmazta:

Körkép.sk, ukrinform


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »