Orosz képviselő: A Kreml célja, hogy elérje Ukrajna Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal közös határát

Orosz képviselő: A Kreml célja, hogy elérje Ukrajna Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal közös határát

A biztató, tárgyalásokkal kapcsolatos nyitottságot tükröző nyilatkozatok után a háborús retorika visszatért. Azt nem lehet megállapítani, hogy ez a tárgyalások előtti manőverezés része, ahol a felek próbálják növelni súlyukat a háború folytatásának következményeivel, vagy egyszerűen a háborúban érdekelt körök kerekedtek felül a háttéralkuk során. A minap az amerikai vezérkari főnök még arról beszélt, hogy Ukrajnának a telet a tárgyalásokra kellene felhasználnia. A Fehér Ház persze óvatosabb, mert el akarja kerülni a látszatot, hogy nyomást gyakorol Ukrajnára. Most azonban több helyről is a háború folytatására utaló nyilatkozatok hangzottak el.

A nyugati sajtó az egyik orosz parlamenti képviselő nyilatkozatát hangsúlyozza, aki szerint a “Kreml fő célja, hogy elérje Ukrajna Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával közös határát.

Andrej Guruljov az orosz állami televízióban beszélt erről, ám rögtön hozzá is tette, hogy “fontos, hogyan alakulnak a dolgok” a herszoni kivonulás után.

Azt fejtegette, hogy a november viszonylag meleg idén még Ukrajnában is, ám heteken belül beköszöntenek a fagyok, és minden városban “kényelmetlen lesz a helyzet” Ukrajna egész területén. Guruljov erre az ukrán energetikai hálózatra mért csapásokra utalt, amelyek az ukrán energiaellátás 40-50 százalékát már megsemmisítette.

Guruljov ugyanakkor azt mondta, nincs más lehetőség, mint hogy az orosz csapatok egészen a lengyel, szlovák, magyar és román határig nyomuljanak.

Az ilyen kijelentések alapvetően megnehezítik a tárgyalások felé elmozdulást, még akkor is, ha egy parlamenti képviselő nyilatkozata nem mérvadó a Kreml döntéseiben. De nem csak orosz részről vannak kemény kijelentések.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának, a Nép Szolgájának a frakcióvezetője, David Arakhamia szeirnt leghamarabb 2023 második felében lehet szó tárgyalásokról Oroszországggal. Erről szombaton közölt bejegyzést a Telegramon. Mindezt abból kiindulva vetette fel, hogy 2023 második felében indul az elnökválasztási kampány az USA-ban, 2024-ben pedig Oroszországban tartanak elnökválasztásokat.

Hírdetés

“A legfontosabb tényezők a szövetségeseink és ellenségein választási ciklusai”

fogalmazott. Hozzátesszük, a Nép Szolgája frakcióvezetőjének sem túl nagy a szava a folyamatokban. A szakértők egyetértenek abban, hogy ha lesznek tárgyalások, ott a főszerepet Moszkva és Washington játssza majd, még ha úgy is tesznek majd, mintha Kijev is labdába rúghatna.

Persze, az USA-ban is visszatért a háborús retorika. Az Európában állomásozó amerikai haderő volt (!) parancsnoka, Ben Godges szerint Ukrajna januárig felszabadíthatja Mariupolt és Melitopolt, ezt követően pedig a Krím is ellenőrzése alá kerülhet.

Mindezt arra hivatkozva közölte, hogy a HIMARS amerikai rakéta-sorozatvetőket az Ukránok most már Herszonból használhatják. Az általa közzétett térkép szerint pedig a nagy hatótávolságú rakétákkal felszerelt HIMARS-ok az egész Krímet be tudnák lőni, beleértve a Kercsi-hidat is.

Godges felvetése egyértelműen a háború folytatását propagálja, főleg, hogy az USA következetesen elutasította (eddig) a nagy, 165 illetve 300 kilométeres hatótávolságú sorozatvető rendszerek átadását az ukránoknak. Elsősorban azért, mert azokkal orosz területek is támadhatókká válnának, és kiszélesedhet miattuk a háború.

Ráadásul Godges élesen kritizálta Milley vezérkari főnök kijelentését, aki szerint a téli hónapokban Ukrajnának a tárgyalások kieszközlésével kéne foglalkoznia. Godges ezzel nem ért egyet, és “jellemtelen” álláspontnak nevezte Milley kijelentését. Mindezzel együtt Godges véleménye szintén nem sokat számít, egészen addig, amíg a sajtó fel nem fújja az ilyen kijelentések súlyát.

HIMARS will soon be firing from Kherson. The approaches to Crimea are within range. This will degrade Russian defenses/LOC’s while “left wing” of the counter-offensive takes Mariupol & Melitopol by January. Then begins the decisive phase of the campaign…liberation of Crimea. https://t.co/UBk5Lc5JIO — Ben Hodges (@general_ben) November 12, 2022

Ukrajna támadna tovább, a Fehér Ház fél nyomást gyakorolni, az amerikai vezérkar szerint eljött a tárgyalások ideje

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »