Orosz kormányfőhelyettes: megjavíthatók a megrongált gázvezetékek

Orosz kormányfőhelyettes: megjavíthatók a megrongált gázvezetékek

Műszakilag megvalósítható az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték megrongált csöveinek javítása, de ehhez sok időre és pénzre van szükség – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 1 állami televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

„Ilyen baleset még soha nem történt. Természetesen megvannak a technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, de ehhez időre és megfelelő pénzeszközökre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a szükséges lehetőségeket” – nyilatkozott Novak.

„Ma az az első dolgunk, hogy kiderítsük, ki tette ezt, és biztosak vagyunk benne, hogy bizonyos országok, amelyek korábban hangot adtak álláspontjuknak, érdekeltek voltak ebben.

Ugyanebben a műsorban Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt állította, közvetett bizonyítékok utalnak rá, hogy a Nyugat érintett a gázvezetékeken történt incidensekben. „Folytatjuk az adatgyűjtést, de egyelőre közvetett adatokról van szó. Mind a korábban nyilvánosan bemutatottak, mind azok, amelyek még nem nyilvánosak, nyugati nyomra utalnak” – mondta Nariskin.

Hírdetés

Az orosz kémfőnök pénteken „nemzetközi terrorcselekmények” minősítette a történteket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek annektálásáról szóló egyezmény pénteki aláírási szertartásán azt mondta, hogy „az angolszászok számára már kevesek a szankciók, és áttértek a diverziókra” az Északi Áramlat vezetékei elleni robbantások megszervezésével, és „gyakorlatilag hozzáláttak az összeurópai energetikai infrastruktúra megsemmisítéséhez”. „Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez kinek hasznos. És akinek ez hasznos, az tette ezt” – hangoztatta a Kremlben Putyin.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz állami gázipari vállalat szóvivője az ENSZ Biztonsági Tanácsának orosz kezdeményezésre összehívott pénteki ülésén azt mondta, hogy a „rendkívüli esemény” idején – a robbanásokat hétfőn észlelték – az Északi Áramlat gázvezeték három vezetékszála mintegy 800 millió köbméter gázt tartalmazott, ami Dánia háromhavi fogyasztásának felel meg.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese vasárnapi Telegram-bejegyzésében botrányosnak nevezte és kifogásolta, hogy a pénteki BT-ülésen elnöklő Nicolas de Riviere, Franciaország állandó ENSZ-képviselője nem engedte, hogy Kuprijavov válaszoljon a Gazprom ellen megfogalmazott „inkorrekt” vádakra. Poljanszkij szerint a francia diplomata megszegte a BT eljárási szabályait, a nyugati országok pedig a szabotázsakció kivizsgálásának akadályozása mellett azt igyekeznek elhitetni, hogy Oroszország áll a történtek mögött.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »