Kelemen: az önkormányzati béreket kell emelni

Kelemen: az önkormányzati béreket kell emelni

Elsősorban az önkormányzati alkalmazottak bérének emelésére van szükség – vélekedett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Euronews Romániának adott szerdai interjúban, amelyben többek közt a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetről faggatták.

Kelemen felidézte, hogy a bértörvény gyakorlatba ültetése félbeszakadt bizonyos kategóriák esetében a világjárvány miatt. „Az orvosok, majd a tanárok esetében követték az előírt ütemtervet, mások esetében nem” – mutatott rá. Elmondta, a koalícióban folytatott megbeszélések során nem a parlamenti képviselők és szenátorok béremelésének szükségességéről tárgyaltak, hanem elsősorban a polgármesteri hivataloknál dolgozók fizetéséről volt szó, az önkormányzati alkalmazottak bére ugyanis nagyon alacsony, főleg a kistelepülések esetében. A bértörvény egyértelműen leszögezi, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak nem lehet magasabb fizetésük, mint az alpolgármesternek, így a kistelepülések polgármesteri hivatalai lassan alkalmazottak nélkül maradnak. Ezt a helyzetet próbálják orvosolni – magyarázta.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet minden szenátor megszavazta, akikre nyomás nehezedik a polgármesterek részéről. Hozzátette, ezt a nyomást jogosnak tartja, mert a polgármestereknek együtt kell dolgozniuk beosztottjaikkal, embereket kell kiszolgálniuk. Leszögezte, szó sincs nagy fizetésekről vagy meggazdagodásról, de méltó bért kell biztosítani a köztisztviselőknek, akik felelősségteljes munkát látnak el.

Hírdetés

 

Tízszázalékos bérnövekedés

A Maszol hírportál tegnap ismertette, amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a képviselőház, majd Klaus Iohannis államfő is kihirdeti, mintegy tíz százalékkal növelné a közjogi méltóságok jövedelmét. A Digi24.ro összeállítását idézve közölték, az államelnök bruttó 27 600 lejt keresne havonta, 2600-zal többet, mint jelenleg. A miniszterelnök fizetése 2500 lejjel nőne, 26 500-ra; a miniszterek fizetése 24 500 lej lenne a jelenlegi 22 500 lej helyett, míg a házelnökök a kormányfőével megegyező bért kapnának. A szenátorok és parlamenti képviselők havi alapfizetése 21 ezer lej lenne, 2000-rel több a mostaninál (bruttóban értendő összegek) – írta a portál. Átlagban 1600 lejjel nőne a megyei jogú városok polgármestereinek a fizetése, de így is elérné a bruttó 17 250 lejt, míg a nagyvárosok és nagyközségek elöljáróinak bankszámlájára 1100–1300 lejnyi plusszal utalnának többet. Eközben az önkormányzati alkalmazottak, egyszerű tisztségviselők havi fizetése néhány száz lejjel nőne mindössze – tájékoztatott a Maszol.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »