Megoldhatatlan probléma a magyar baloldal előtt

Megoldhatatlan probléma a magyar baloldal előtt

Ezúttal a “baloldal” szó valódi értelmében használom, azaz nem a “ballib” vagy a “liberális” szinonímájaként, hanem eredeti értelmében. A baloldal eredeti jelentése: a felvilágosodás eszméjének tovább vitele szocialista, antikapitalista értelemben.

Azaz a szó eredeti értelmében nem baloldal pl. se a DK, se az MSZP. Még akkor se, ha utóbbi alelnöke kalapácsosemberes pólóban szokott haknizni. Ugyanis az antikapitalizmus nem azt jelenti, hogy vörös pólóban éljenezzük a liberalizmust, de ezt nehogy valaki elmondja Komjáthi Imrének, mert a végén még összeomlik és öngyilkos lesz.

De vannak ilyen minipártok és klubok, melyek tényleg baloldaliak. Legalábbis szavakban.

Ezek 2 nagy csoportra oszlanak:

  • akik elhatárolódnak a ballibektől,
  • akik valahogy együtt akarnak működni a ballibekkel.

Nyilván problémájuk csak az utóbbiaknak van. Valahogy folyton ki kell magyarázni, hogy egy baloldali minek is működik együtt egy jobboldalival egy másik jobboldali elleni harcban.

Személyesen egyébként engem nem zavar, magamat nem vallom baloldalinak. Csak vicces.

Hírdetés

S néha jókat lehet nevetni. A napokban – átnézve a magyar baloldaliak aktivitását – találtam egy plakátot:

Ezen sokat tudtam nevetni, szóval végülis hálás vagyok a Táncsics – Radikális Balpárt nevű 15-tagú gittegyletnek – tessék megfigyelni, minnél hosszabb a név, annál komolytalanabb a szervezet, a legkomolytalanabbak nevében kötelezően szerepel az “egyesült” szó is!

Képzelem a vezetőségi ülést. Ezekben a miniszervezetekben az a jó, hogy minden tag egyben vezetőségi tag is, így nem kell bajlódni az egyszerű tagság megkérdezésével, hiszen ilyen nem létezik.

Szóval a napirend: választási plakát 2022. áprilisára. Olcsó lesz, mert eleve nem indítunk senkit, számunkra még 50 aláírás összegyűjtése is a nedves álmok birodalmához tartozik, nemhogy 500 aláírásé – Zorbán diktatúrája teljesíthetetlen feltételekkel gáncsolja el az igazi baloldalt! Azaz csak 1 példány kell dísznek. Majd támogatjuk az Egyesült Ellenzéket, mert most diktatúrát kell dönteni.

A fő cél tehát: küzdeni kell a Fidesz ellen. De legyen valami antikapitalista jelszó is, hisz baloldal vagyunk. Igenám, de ballib haverjaink mérgesek lesznek, hogy támadjuk a szent nyugatot és annak rendszerét, azaz nem lehet “le a kapitalizmussal!”, valami más kell, ami egyszerre antikapitalista és antizorbánista! Mi legyen? Esetleg “le a kereszténydemokrata kapitalizmussal” vagy le “le Zorbán oligarcháinak kapitalizmusával” – nem jó, az első miatt dühös lesz az MZP, a második meg túl liberósan hangzik. Megvan! Úgyis metoo van most meg BLM, szóval a nő- és néger-elnyomás ellen kell szólnunk. “Le a patriarchális kapitalizmussal!” – ez a megoldás.

S keressünk egy néger nőt a plakáthoz, valami celeb kellene. Mondjuk Oprah Winfrey vagy Meghan Markle. Nem, egyik se jó, az előbbi milliárdos, az utóbbi meg egyrészt fehérnek néz ki, másrészt arisztokrata családba beházasodott hollywoodi celeb. Akkor Angela Davis, ő már Kádár alatt is szerepelt plakátokon: egy baj van vele, 80 éves öregasszony, senki se ismeri fel mai kinézetében, de nem gond, majd az 50 évvel ezelőtti képét tesszük ki.

Mellé Clara Zetkin, ő telitalát, mert ő találta ki a Nemzetközi Nőnapot. Azt mondjuk liberális barátainknak, ez így jelkép az Isztanbuli Egyezmény mellett. De ki legyen köztük? Hát még egy nő. Legyen Rosa Luxemburg!

Igenám, de mi a Táncsics párt vagyunk, nem lehet 3 külföldi a plakáton. Kell legalább 1 magyar nő. Mondjatok ismert magyar kommunista nőt! Keserű Jánosné? Az nem lehet, senki se emlékszik rá, meg a neve se jó, az, hogy -né az patriarchális. Lendvai Ildikó? Ő ballib lett, nem felel meg. Akkor Kéthly Anna! Igaz, hogy antikommunista szocdem volt, de most ez nem számít, úgyse ismeri fel senki. Meg úgyis úgy néz ki, mintha Rosa Luxemburg ikertestvére lenne.

Na, kész is, ülés lezárva. Az 5-éves fiam megcsinálja hétvégén PhotoShoppal. Remélem nem felejtek el szólni neki, hogy ne hagyjon szegélyt – mint múltkor – a képek között, amikor egyesíti őket.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »