Biden átlépte a Rubicont? Himars rakéta-sorozatvetőket szállítanak Ukrajnába

Biden átlépte a Rubicont? Himars rakéta-sorozatvetőket szállítanak Ukrajnába

Egy nappal azután, hogy Joe Biden még kizárta olyan nagy hatótávolságú rakétarendszerek (MLRS) Ukrajnába küldését, amelyekkel a hadsereg elérheti és megtámadhatja Oroszországot, az amerikai elnök a The New York Times keddi számának nyilatkozva bejelentette: az Egyesült Államok „fejlettebb rakétarendszereket biztosít az ukránok számára”. Ukrán tisztviselők megígérték, hogy az új amerikai rakétarendszereket csak Ukrajnán belüli orosz célpontokra lövik ki.

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy Himars típusú, többszörös rakétaindító rendszereket küld Ukrajnának, ám nem egyértelmű, hogy ezek a rendszerek valóban képesek-e harcászati fölényt teremteni az orosz hadsereggel szemben – olvashatjuk a Le Figaro internetes változatának keddi elemzésében.

Az Egyesült Államok „fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket biztosít az ukránok számára, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosabban találják el a kulcsfontosságú célpontokat az ukrajnai hadszíntéren” – közölte Joe Biden amerikai elnök a The New York Timesnak adott keddi nyilatkozatában.

HIMARS – Wikipédia

A bejelentés a Himarsra vonatkozik, egy olyan mobil rakétavető rendszerre, amelyet könnyű, páncélozott járművekre szerelnek, és amely egyszerre több rakétát is képes kilőni. Jelen eseteben a M142 Himars rakétarendszerről szólnak a híradások, amelynek fő fegyverzetét az M30 GMLRS típusú rakéták alkotják. (A Himars, angolul: High Mobility Artillery Rocket System, magyarul: „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer”, amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz, melyet az amerikai hadsereg részére fejlesztettek ki, bázisjárművei a gumikerekes MTV járműcsalád változatai. Feladatkörét tekintve hasonló az M270 MLRS-hez, annak könnyített, kisebb kapacitású változatának tekinthető – a szerk.)

Az orosz és az ukrán hadsereg már használ hasonló eszközöket, de az amerikai Himars-rendszerek nagyobb hatótávolsággal és pontossággal rendelkeznek. A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője szerint azok, amelyeket ezúttal Kijevnek szállítanak, körülbelül 80 km távolságra lévő célpontokat képesek eltalálni.

A Himars kétféle rakétaindító állomást hordozhat: az egyik hat darab 227 mm-es irányított rakéta egyidejű indítására alkalmas, a másik egyetlen, nagyobb hatótávolságú ATACMS taktikai rakéta indítására képes.

Hírdetés

Egy kisebb csapat egyedül is képes néhány perc alatt újratölteni a rakétákat. Ehhez viszont a fegyverzetet használni tudó ukrán katonák kiképzésére lesz szükség. Az amerikai hadseregnek már vannak Európában állomásozó Himarjai. A NATO-tag Lengyelország és Románia is rendelkezik velük. Egyelőre nem derült ki, hogy Washington hány ilyen fegyverzetet tervez Ukrajnába küldeni.

Ez a hatótávolság lehetővé teszi, hogy az ütegeket az orosz tüzérség hatótávolságán kívülre helyezzék, ám azok mégis képesek legyenek csapást mérni. Ezek a rakéták az orosz hadsereg logisztikai raktárait is bombázhatják, messze a vonalaik mögött.

Az Egyesült Államok azonban nem fog Kijevnek 300 km-es hatótávolságú ATACMS taktikai rakétákat szállítani.

A szakemberek szerint a Himars megváltoztathatja a katonai erőviszonyokat a terepen, mivel az ukrán hadsereg a jelek szerint visszavonul a Donbasszban Moszkva tűzerőjével szemben.

Más elemzők óvatosabbak egy ilyen fegyver hatását illetően több mint három hónapos háború után – közli a Le Figaro amerikai forrásokat idézve.

„A Himars kiegyensúlyozná az erőviszonyokat” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a The New York Timesnak.

Ukrán tisztviselők megígérték, hogy az új amerikai rakétarendszereket csak Ukrajnán belüli orosz célpontokra lövik ki, és nem csapnak be mélyebben orosz területre – idézi a Newsweek Joe Biden elnök kormányának egyik magas rangú tisztviselőjét.

A biztosítékokat „racionálisnak” nevezte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese. Az oroszországi városok elleni csapások esetén viszont a fegyveres erők „megtámadják azokat a központokat, ahol ilyen bűnös döntéseket hoznak” – írta Medvegyev hétfőn Telegram-csatornáján.

„Ezek közül néhány biztosan nem Kijevben van. Nincs szükség magyarázkodásra” – fogalmazott az orosz politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »