Kijev: a felperzselt föld taktikáját követik az oroszok

A moszkvai védelmi minisztérium szerint Luhanszk megye 95 százalékát már ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – derül ki az M1 Híradó tudósításából. Az ukrán fél pedig azt közölte: a harcok most Donyeck megyében a leghevesebbek, ahol Kijev szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák. Közben az ukrán fővárosba látogatott a lengyel államfő.

Andrzej Duda kijelentette: az ukránoknak joga van az önrendelkezéshez, ha ettől a joguktól megfosztanák őket, az az egész nyugati világ kudarca lenne. Az M1 Híradó felvételei egyebek mellett orosz katonai helikoptereket mutatnak akció közben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy augusztusig meghosszabbítják a hadiállapotot, így a 60 év alatti felnőtt ukrán férfiak addig nem hagyhatják el az országot. Arról is beszélt, hogy Inforádió élő adás – Kattintson ide, hallgassa most! naponta száz ukrán katona veszti életét a keleti hadszíntéren.

Hírdetés

A beszámoló idézi a brit hírszerzés információit, miszerint az orosz oldalon a halálos áldozatok száma az ukrajnai háborúban negyed év alatt elérte az 1979-ben kirobbant és több mint kilenc évig tartó afganisztáni háborúét, azaz a 15 ezret. Idézik az ENSZ jelentését is, amely megállapítja, hogy először érte el a százmilliót a világ menekültjeinek száma. Ukrajnában több mint nyolcmillióan belső menekültek, hat és fél millióan pedig távoztak az országból. Az ukrán parlamentben felszólaló Andrzej Duda lengyel elnök közös beutazási és vámrendszerre tett javaslatot, és közös gyorsvasút kiépítését szorgalmazta a két ország között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »