Az USA fogást keres az ENSZ BT állandó tagjainak vétójogán

Az USA fogást keres az ENSZ BT állandó tagjainak vétójogán

Államok egy csoportja arra készül, hogy relativizálja az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak (USA, Egyesült Királyság, Kína, Oroszország és Franciaország) vétójogát. Egy tervezet szerint a vétózó országnak meg kéne magyaráznia, miért vétóz. Az elképzelés egyértelműen Oroszország és Kína ellen irányul.

Nagyjából két hete Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követelte az ENSZ-től, hogy fossza meg Oroszországot vétójogától. Amennyiben az ENSZ ezt megtenné, akkor elvileg születhetne olyan határozat, ami engedélyezné akár NATO-tagállamoknak, hogy beavatkozzanak az ukrajnai harcokba, vagy ami repüléstilalmi zónát rendel el Ukrajna felett. Mindkét példa esetében ENSZ-határozat szükséges, amelyeket jelenleg Oroszország  megvétózhat.

Liechtenstein keddre hívta össze az ENSZ közgyűlését, hogy megvitassák az elsősorban USA által szorgalmazott határozatot.

Moszkva vétójoga megakadályozta azt, hogy az ENSZ BT a globális béke biztosítékaként beavatkozzon az orosz-ukrán háborúba. A javaslat azonban annyira túlmutat az ukrajnai konfliktuson, hogy nem csak Moszkva, de Peking, Párizs és még London is ellenzi azt. Ugyanakkor Ukrajna, Németország és Japán támogatja.

Ukrajna esetében a dolog elég egyértelmű, Németország azonban elsősorban amiatt sorolt be ebben a kérdésben Washington mögé, mert mikor igényt támasztott arra, hogy ő legyen a hatodik állandó ENSZ BT tag, a franciák ellenálltak. Japán esete ugyanez – Kínával és be nem vallottan az USA-val szemben.

Az USA nagyjából 50 országot tudott a határozattervezet mögé állítani.

Hírdetés

A francia AFP hírügynökség által megszellőztetett tervezet előírná az ENSZ közgyűlés 193 tagjának összehívását abban az esetben, ha a Biztonsági Tanács egy vagy több állandó tagja vétójogával él. A Közgyűlés pedig 10 munkanapon belül összeül, hogy megvitassa a témát, amiben a vétó született.

Ez nyilvánvalóan politikai nyomásgyakorlásra, cirkuszra, boszorkányüldözésre, sajtó előtti nyilatkozatdömpingre adna lehetőséget egy-egy témában, és mivel a világ vezető hatalma még mindig az USA, jóval jóval hatékonyabban tudna élni ezzel a lehetőséggel, mint a többi ország. Már most úgy beszélnek a javaslatról, mint az ENSZ BT állandó tagjainak elszámoltathatósági eszközéről.

Az AFP szerint a franciák jelenlegi tiltakozásuk ellenére megszavaznák az amerikai javaslat, ha azt előterjesztik.

A vétójog körüli vitának politikai torzítása azonban már meg is kezdődött, az amerikai ENSZ nagykövet szerint Oroszország folyamatosan visszaélt vétójogával az elmúlt két évtizedben. Tény, hogy az oroszok és előtte a szovjetek mondták ki a legtöbb vétót az ENSZ-ben a második világháború óta eltelt időben, de visszaélésről beszélni az ENSZ BT-ben működő abszolút vétóról elég sajátos felfogás. Hiszen a vétó jelentése is egyoldalú megakadályozást jelent, amivel az állandó tagok bármely határozat esetében élhetnek.

A vétó lényege az lenne, hogy bármely állandó tag meg tudja őrizni a status quót, vagy épp el tud hárítani egy olyan változást amivel nem ért egyet. A vétójog egyfajta garancia arra, hogy az illető nagyhatalom ott akarjon maradni a ENSZ asztalánál, hiszen előnye származik abból, hogy vétójogával korlátozhat más nagyhatalmakat. Ha ezt a jogot bármilyen módon csorbítanák, az nagyságrendekkel nagyobb káoszt szülne az ENSZ-ben, mint amilyet a jogállamisági mechanizmus szült az EU-ban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »