Boriszov letartóztatása

Bolgár politikáról ritkán szoktam írni, mert keveseket érdekel.

De most a magyar párhuzam miatt érdekes.

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnököt (2009-2013, 2014-2017, 2017-2021), a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt vezérét március 17-én este letartóztatták két közeli munkatársával együtt, a vád: EU-pénzek szabálytalan felhasználása.

Egyébként sose voltam Boriszov híve, sőt sose szavaztam még rá.

A magyar ballib közvélemény azonban Boriszovot valamiféle bolgár Orbánnak tekinti, aminek egyébként kevés alapja van. Boriszov nem euroszkeptikus, nem NATO-szkeptikus, s jó a viszonya az Európai Néppárttal. Stílusa persze orbáni: a pártjában ő az egyetlen döntéshozó. De egyébként sokkal mérsékeltebb, mint Orbán: kb. felúton van nyugatpártiságban a magyar ballibek és Orbán között, azaz nyugati szemmel nem egy ideális nyugatpárti ember, de azért nem is igazi nyugatszkeptikus. Szóval támogatja őt a nyugati kereszténydemokrata-liberális jobboldal, számukra ő mégis pozitív személyiség a magyar, lengyel, szerb vezetéshez képest.

Számomra ő túl nyugatpárti, bár a mostani fő bolgár kormánypárthoz képes messze a kisebb rossz.

Hírdetés

Amikor megjelent a hír letartóztatásáról a magyar médiákban – először a HVG-ben -, a liberális kommentelők örömünnepet ültek, kb. “lám, ez lesz Orbánnal is“, meg “megelőzött minket jogállamiságban a sötét Balkán“.

Én előre örvendtem. Olyan abszurd volt az egész letartóztatás, mitha az egész valójában Boriszov PR-akciója lett volna.

Másnap, március 18-án kiengedték Boriszovot az előzetes letartóztatásból. S nem csak kiengedték, hanem vádat se emeltek ellene: az ügyészség elutasította a nyomozóhatóság indítványát mint alaptalant, bizonyítékok hiányában. Teljesen jogosan, a “bizonyítékok” olyan szintűek voltak, hogy kb. az “a szomszéd hallotta, hogy azt mondták” kategória.

Az egy nap azonban elég volt ahhoz, hogy a kormányfő, a pénzügyminiszter, s a belügyminiszter lejárassák magukat. Ugyanis siettek üdvözölni a “korrupció elleni harcot”. Aztán jött a megszégyenülés, magyarázkodás, sajtókonferencia késő este.

Megjelent az új hír is a magyar médiákban, megint először a HVG-ben. Búskomorság a kommentmezőben.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »