Ukrán hadsereg: Kijev bekerítése a legfőbb orosz törekvés

Ukrán hadsereg: Kijev bekerítése a legfőbb orosz törekvés

Az ukrán hadsereg péntek reggeli közlése szerint az országot támadó orosz erők legfőbb törekvése az, hogy bekerítsék Kijevet. /Frissülő összeállítás./

Külön cikkben tárgyalt fontos fejlemények:

Elfoglalták a kontinens legnagyobb atomerőművét az oroszok – Zelenszkij korábban: „ha robbanás történik, az mindennek vége, vége Európának”

Lett külügyminiszter: a közvetlen katonai támogatást sem szabad kizárnia a NATO-nak

Ezen az éjjel is szóltak a szirénák az ukrán fővárosban

Az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán több alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, és felszólították az embereket, hogy siessenek az óvóhelyekre.

Az ukrán hatóságok állítása szerint az országot egy hete támadó orosz csapatok elhagyták a Kijevtől északnyugatra levő hosztomeli repülőteret, amelyet az offenzíva első napjaiban elfoglaltak.

A stratégiai fontosságú Mariupol déli kikötővárost időközben a hírek szerint teljesen körülzárták, és az orosz erők „jelentős technikai fölénnyel rendelkeznek”. Támadás érte továbbá az ukrán légvédelmi rendszert a Fekete-tenger partján. Ezeket az ukrán közléseket független forrásból nem tudták megerősíteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Kihalt Kijev belvárosa

Kiégett autók és robbanásnyomok láthatók Kijev belvárosában, ez fogadott minket az ukrán fővárosban.

Teljesen kihalt a belváros, néha megszólalnak a légoltalmi szirénák, és mindenki bezárkózott, aki mégis Kijevben maradt. Városszerte ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol gépfegyveres katonák ellenőrzik a papírokat.

A hattyúk tavával „uszított” utoljára egy nyugatias narratívájú orosz csatorna

Hírdetés

Az egyik utolsó független orosz hírcsatorna, a TV Rain bejelentette, hogy az ukrajnai háborúról szóló tudósításai miatt rá nehezedő nyomás miatt határozatlan időre leállítja működését – írja a BBC.

Az orosz távközlési szabályozó hatóság már a hét elején blokkolta a TV Raint, azzal vádolva a csatornát, hogy „szélsőségességen uszít, orosz állampolgárokat bántalmaz, tömegesen megzavarja a köznyugalmat és a közbiztonságot, valamint tüntetésekre buzdít”.

A TV Rain csütörtökön sugározta az utolsó műsorát, amit egy szimbolikus tiltakozással zárt le. A stúdióból együtt sétált ki a teljes távozó szerkesztőség, a csatorna egyik alapítója, Natalja Szindejeva pedig azt mondta:

Nemet a háborúra.

A csatorna ezután Csajkovszkij A hattyúk tava című előadásának felvételeit kezdte játszani. Oroszországban az 1991-es puccs idején, amikor a valós hírekről nem lehetett beszámolni, három napon át megállás nélkül ezeket a felvételeket játszotta a tévé.

További fegyvereket küldenek a csehek

Könnyű fegyvereket és lőszert küld 17 millió korona (250 millió forint) értékben Csehország Ukrajnának – jelentette be csütörtök este a cseh védelmi minisztérium.

Jakub Fajnor, a tárca sajtósa arról adott tájékoztatást, hogy ez a cseh fegyveripar ajándéka Ukrajnának, amelyet a kormány Jana Cernochová védelmi miniszter javaslatára jóvá is hagyott.

A CTK cseh hírügynökség adatai szerint Prága eddig már 650 millió korona (9,6 milliárd forint) értékben küldött katonai felszerelést Ukrajnába.

A jelenlegi eszközöket a Ceska Zbrojovka, a Holik Internatioanl, a DSS és a Sellier & Bellot fegyvergyár adta össze. A küldeményben géppuskák, gépkarabélyok, géppisztolyok, lőszerek és taktikai kesztyűk vannak.

A helyi hatóságok szerint 47-re emelkedett a csernyihivi áldozatok száma

A Kijevtől északra fekvő Csernyihiv lakónegyedét csütörtökön érte rakétatámadás, a halottak száma 47-re emelkedett. A térség továbbra is ukrán kézben van az elmúlt napok heves orosz ágyúzása ellenére. A helyi hatóságok szerint a háború kezdete óta 148-an vesztették életüket a régióban, többnyire civilek.

15 év börtönt érhet a „háborúzás”

Az orosz alsóház egyhangúan megszavazta a törvényt, amelynek értelmében bárki, aki „félrevezető információkat” közöl az orosz hadseregről, 15 év börtönbüntetéssel sújtható – írja a New York Times.

A kormány közlése szerint már az is dezinformációnak számít, ha az ukrajnai háborút – vagy ahogy az orosz vezérkar nevezi, „különleges katonai cselekményeket” – háborúnak vagy megszállásnak nevezik.

(MTI – Telex – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »