Az ukrán hírszerzés meséiből: Janukovicsot akarja elnöknek Putyin, megszerezték az orosz haditervet

Viktor Janukovics szökésben lévő korábbi ukrán elnök jelenleg Minszkben tartózkodik. Az ukrán hírszerzés szerint a Kreml jelenleg egy „különleges műveletre” készíti fel.

Az Ukrajinszka Pravda egyik meg nem nevezett forrása szerint az egyik forgatókönyv szerint megpróbálják Janukovicsot Ukrajna elnökévé nyilvánítani. Az ismert információk szerint a Kreml valamilyen információs hadműveletet vagy akciót készít elő a volt ukrán elnök Ukrajnába való visszaküldésére.

Viktor Janukovics 2010 és 2014 között töltötte be az elnöki posztot Ukrajnában, akkor buktatták meg, amikor 2013 novemberében nem írta alá az Európai Unió társulási szerződését. Az ukrán parlament 2014. február 22-i ülésén a jelenlévő 334 képviselőből 328 támogató szavazattal felmentette őt az elnöki tisztségéből, de Janukovics államcsínynek nevezte a történteket, és nem ismerte el az elmozdítását az elnöki székből.

Az ukrán hadsereg állítja, megszerezték az orosz haditervet

Hírdetés

Az ukrán haderők egyesített műveleti irányítása szerint sikerült megszerezniük az orosz haditerv részleteit, amelyet egy elmenekülő orosz egység hagyott hátra a közlés szerint.

A terveket ismertetőt Ukrán Pravda cikke arról ír, hogy a haditerveket január 18-án hagyták jóvá, és ez eredeti tervek úgy szóltak, hogy az orosz hadsereg február 20. és március 6. között, vagyis 15 nap alatt teljes Ukrajnát elfoglalja. A támadás – ezekhez a tervekhez képest csak négy nap késéssel, február 24-én hajnalban indult el.

Elképzelhető persze, hogy orosz dezinformációról van szó, és így szándékosan hátrahagyott dokumentumokról beszélhetünk, ez bevett taktika a háborúban.

Érdemes felidézni: az orosz invázió napján felmerült, hogy Putyin hadüzenete nem is február 24-én, hanem három nappal korábban, február 21-én készült – de már ez is a tervekben szereplő február 20. után volt.

(Index – Telex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »