5 kilométer hosszú katonai konvoj tart Kijev felé – A háború 5. napja (február 28., reggeli összefoglaló)

5 kilométer hosszú katonai konvoj tart Kijev felé – A háború 5. napja (február 28., reggeli összefoglaló)

A Maxar Technologies által közreadott műholdképek szerint több mint öt kilométer hosszú, több száz tankból és más katonai járművekből álló orosz hadoszlop tart Kijev felé.

Hétfőre virradóan az orosz csapatok folytatták a támadásokat Ukrajna nagyobb városai ellen. Bergyanszk kikötővárosát elfoglalták, ezt maga a polgármester jelentette. Az orosz katonák vasárnap délután vonultak be a városba, majd estére már a városházát is megszállták.

Bergyanszk a Fekete-tenger partján fekvő város, ahol egy kisebb tengerészeti bázis is található.

Robbanások és légiriadók hallatszottak az éjszaka Harkivban és Kijevben – folytatódtak a harcok az orosz és az ukrán csapatok között, miközben a civil lakosság óvóhelyeken töltötte az éjszakát. Az ukránoknak egyelőre sikerül tartaniuk állásaikat.

Hírdetés

Hétfőre virradóra a Nyugat által bevezetett szankciók hatására történelmi mélypontra zuhant a rubel, mely 30 százalékot vesztett értékéből.

A következő huszonnégy óra sorsdöntő lesz – tájékoztatta hétfőre virradó éjszaka az ostromlott városban tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki további fegyverszállítmányokat ígért, illetve azt, hogy más országokat is támogat abban, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A hatóságok szerint 352 civil áldozata van Ukrajnában az orosz agressziónak, köztük 14 gyerek, a civil sebesültek száma 1684. A katonai veszteségekről az ukrán fél nem közölt adatokat. A háború során először Oroszország is elismerte, hogy vannak katonai veszteségei. Az ukránok – nem ellenőrizhető – állításai szerint Oroszország több mint 4300 katonát veszített a harcokban. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt jelentette, hogy a hétvégén több mint százezer tartalékos csatlakozott az ukrán hadsereghez.

Mind Oroszország, mind Ukrajna beleegyezett, hogy előfeltételek nélkül tárgyalásokba kezdenek a tűzszünetről. Erre hétfőn, a reggeli órákban kerülhet sor a fehérorosz-ukrán határon.

Körkép.sk/Euronews/ČT24


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »