"A forralt bor legyőzte a kultúrát" – a lezárások ellen tüntettek Brüsszelben

"A forralt bor legyőzte a kultúrát" – a lezárások ellen tüntettek Brüsszelben

A kulturális szférában dolgozók zokon vették, hogy karácsonyi vásárok lehetnek, de moziba vagy színházba nem lehet járni az omikron miatt.

Hírdetés

Belga előadók, rendezvényszervezők és mozikban dolgozók ezrei tüntettek Brüsszelben vasárnap délután, miután a kormány bezárta a kulturális intézményeket az omikron variáns terjedése miatt – írja az Euronews, melyet a hvg szemlézett.

A demonstráción az eső ellenére is ötezren részt vettek. A tüntetők a leginkább azt sérelmezték, hogy a kulturális intézményeken veri le az új járványhullámot a kormány, miközben a karácsonyi vásárok, az éttermek és a kocsmák ugyanúgy nyitva lehetnek. A lezárást még a kormánynak tanácsokat adó vezető virológus, Marc Van Ranst sem támogatta. Ő úgy fogalmazott:

„a forralt bor legyőzte a kultúrát.”

Helyi tudósítások szerint egyébként több mozi is figyelmen kívül hagyta a korlátozást. Belgiumban az omikron-hullám ellenére folyamatosan esik vissza a kórházban ápolt covid-betegek száma. Az országban az átoltottság 76 százalék felett van, és amíg a napi új fertőzésszám kiugróan magas, a halálozás meg sem közelíti a korábbi csúcsokat.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »