Szívatja Romániát a Gazprom rendesen: egyetlen év alatt négyszeresére emelték a gáz árát

Szívatja Romániát a Gazprom rendesen: egyetlen év alatt négyszeresére emelték a gáz árát

Tavaly szeptemberben 150 dollárt kért a Gazprom 1000 köbméter gázért, idén októberben már 612-t – írja a Maszol.ro.

Egy év alatt megnégyszereződött az Oroszországból importált gáz ára: az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint 2020 szeptemberében Románia 150 dollárt fizetett 1000 köbméter orosz gázért. A tavalyi év végén már 180 dollár volt az ár, idén márciusra pedig 204 dollárra emelkedett. Áprilisban 185 dollárra csökkent az energiahordozó ára, annak hatására, hogy végéhez közeledett a fűtési szezon. Az igazi drágulás a nyár végén kezdődött. Augusztusban a Gazprom 169 dollárról 214-re emelte az árat, szeptemberben pedig 325-re. Októberben aztán valóságos árrobbanás következett be, immár 612 dollárt kellett fizetni 1000 köbméter orosz gázért.

Ez 88 százalékos drágulást jelent egyetlen hónap alatt.

A drágulással párhuzamosan nőtt az import mennyisége is. Az orosz gáztröszt, a Gazprom tájékoztatása szerint november végéig a Romániába irányuló export mennyisége meghaladta a teljes tavalyi évit. Ennek az egyik oka az volt, hogy az első kilenc hónapban a fogyasztás 3 százalékkal haladta meg a tavalyi és 7 százalékkal a 2019-es szintet. A növekvő importhoz az is hozzájárult, hogy az OMV Petrom 10 százalékkal kevesebb gázt termelt ki idén, mint 2020-ban.

2020-ban 0,96 milliárd köbméter gázt importált Bukarest Oroszországból. Az idei behozatal mennyisége bőven meg fogja haladni az 1 milliárd köbmétert. Az idei brutális mértékű drágulás részben annak a következménye, hogy Románia teljesen ki van szolgáltatva Oroszországnak, ami erősen rontja az alkupozícióját. Ezzel szemben Bulgária azeri gázt is tud vásárolni, ezért jobb árat kialkudni a Gazpromtól – írja a Maszol.

Hírdetés

Megjegyzik, az elképesztően drága gázt duplán fizeti meg az ország. (És így sajnos az erdélyi magyarok is – a szerk.) Egyrészt az begyűrűzik minden termék árába, gerjesztve az inflációt, másrészt vissza is fogja a gazdaságot. A marosvásárhelyi Azomures kénytelen volt leállítani a termelést, mivel jelenleg nem tud eladható áron műtrágyát előállítani. A műtrágya alapanyaga a földgáz, az önköltségi ár 70 százalékát a gázár teszi ki.

13 éves csúcson a Gazprom idei termelése

A Gazprom 13 éve a legtöbb földgázt, 515 milliárd köbmétert termel az idén, ami csaknem 24 százalékkal haladja meg a tavalyit – közölte Alekszej Miller, a társaság elnöke.

A csütörtöki évzáró konferencián azt mondta, hogy az idei gáztermelés 62,2 milliárd köbméterrel lesz nagyobb a tavalyinál, és ezzel elérik az 515 milliárd köbmétert. "Ez a legmagasabb termelési adat az elmúlt 13 évben" – tette hozzá.

Miller kifejtette, hogy 29,7 milliárd köbméterrel nőtt a Gazprom belső piacra történő szállítása, ami "nagyon jelentős mértékben hozzájárul az ország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez". "Természetesen számunkra a legfontosabb az orosz fogyasztóink stabil és megbízható gázellátása" – hangsúlyozta a Gazprom vezetője.

"2021 rekordévnek bizonyult számunkra. Új rekordok a termelésben, új rekordok a gázellátásban és új rekordok a pénzügyi mutatókban. Az idei évben is megerősítettük, hogy vezető szerepet töltünk be a világban az energiapiacon" – mondta Alekszej Miller az MTI szerint.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »