Trump most vallotta be: azt hitte, hogy az izraeliek akarják a békét, a palesztinok nem, de pont fordítva volt

Trump most vallotta be: azt hitte, hogy az izraeliek akarják a békét, a palesztinok nem, de pont fordítva volt

Az egyik most készülő új könyvből további idézetek láttak napvilágot, amelyben az exelnök elmondja, hogy Netanjahu soha nem akart békét – írja a The Times of Israel nyomán a Neokohn.

Barak Ravid újságírónak egy hamarosan megjelenő könyve kapcsán nyilatkozott az exelnök a Jeruzsálem és Ramallah közötti közvetítésre tett erőfeszítéseiről, valamint arról, hogy idővel úgy érezte, Netanjahu nem igazán érdekelt a rendezésben.

Trump elmondta, hogy hivatalba lépésekor kérte Netanjahutól a palesztinok felé tett nyitást, és felvetette az építkezések befagyasztásának lehetőségét Júdea és Szamáriában, de az izraeli vezető ezt visszautasította. Kijelentette:

Bibi nem akart alkut kötni.

"Még legutóbb is, amikor előálltunk a térképekkel, Netanjahu reakciója az volt, hogy "Ó, ez jó, jó", mindig minden nagyszerű volt, de ő soha… nem akart alkut kötni."

Hírdetés

"Most már nem tudom, hogy politikai okokból nem akarta megkötni, vagy más okokból. Bárcsak azt mondta volna, hogy nem akar alkut kötni, ahelyett, hogy… Mert sok ember rengeteg munkát áldozott rá. De nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut kötött volna. Ez az én véleményem. Szerintem a tábornok [Ganz] viszont akart alkut kötni".

Trump azt mondta, hogy szerinte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke "jobban akarta az alkut, mint Netanjahu". "Őszinte leszek, nagyszerű találkozóm volt vele, Abbásszal, igaz. Nagyszerű találkozóm volt vele. És sok időt töltöttünk együtt, sok mindenről beszélgettünk. Szinte olyan volt, mint egy apa. Úgy értem, annyira kedves volt, nem is lehetett volna kedvesebb."

Trump felidézte, hogy ezután azt mondta Netanjahunak, hogy "nagyon jó találkozóm volt Abbasszal. Meg tudunk egyezni". És hogy mi volt az izraeli vezető válasza? "Nos, gondolkodjunk rajta. Ne lépjünk túl gyorsan, tudod".

Miután elkezdett beszélni, azt mondtam, várj egy percet, te nem akarsz alkut kötni. Azt [gondoltam], hogy a palesztinok a lehetetlenek, és az izraeliek bármit megtennének a béke és az alku érdekében. Rájöttem, hogy ez nem igaz.

És a folytatás? A fentiek ellenére Trump a továbbiakban elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bejelentette az amerikai nagykövetség átköltöztetését, aminek hatására a palesztinok megszakították a kapcsolatot Washingtonnal…

Trump azt is mondta, hogy az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodásból való kilépésre vonatkozó döntése – amelyhez a jelenlegi kormányzat vissza akar térni – "az Izraellel való kapcsolata miatt" született. Trump azt is állította, hogy ha nem tesz így tesz,

szerintem Izrael talán már elpusztult volna.

Korábban írtuk: Trump szembesült a zsidó hálátlansággal: "A választások óta nem beszéltem Netanjáhuval. Hogy baszódjon meg!"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »