Itt tart Dánia: börtönbe zárnak egy volt minisztert, amiért a migránsokkal is be akarta tartatni a törvényt

Itt tart Dánia: börtönbe zárnak egy volt minisztert, amiért a migránsokkal is be akarta tartatni a törvényt

A dán Legfelsőbb Bíróság bűnösnek találta Inger Stoejberget, Dánia korábbi bevándorlási miniszterét, miután 2016-ban törvénytelenül választottak szét egymástól "menekült" párokat. A bíróság jogerősen 60 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a politikust. Stoejberg azt mondta: nagyon meglepte az ítélet, mert az intézkedéssel a gyermekházasságok ellen akartak küzdeni – írja a BBC nyomán a Telex.

Stoejberg 2015-2019 között volt a dán jobbközép kormány bevándorlási minisztere. Tucatnyi korlátozó intézkedés vezetett be a bevándorlás ellen. Egy 2016. februári rendelete szerint a 18 év alatti házas migránsokat nem lehetett házastársukkal együtt elhelyezni.

Hírdetés

Hivatali ideje során összesen 23 bevándorló párt választottak szét. Köztük volt egy Szíriából érkezett házaspár, az akkor 17 éves Rimaz Alkayal és a 26 éves Alnour Alwan is. Ők négy hónapig kényszerültek külön élni, annak ellenére, hogy a nő gyermeket várt.

A miniszter az ítélet kihirdetése után azt mondta, ez nemcsak az ő veresége, hanem a dán értékeké is. A büntetését elfogadja, de tettét nem bánta meg – nyilatkozta.

A volt miniszter idén februárban mondott le a "konzervatív-liberális" Venstre párt frakcióvezető-helyettesi tisztségéről, miután a többi képviselő támogatta a felelősségre vonását. Jelenleg függetlenként politizál, de ezt a mandátumát is elveszítheti, ha a parlament megszavazza.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »