Gyilkosa teljesítette az utolsó kívánságát

Gyilkosa teljesítette az utolsó kívánságát

A milliók halálát okozó első világháborúból ̶ a brutalitás mellett ̶ számtalan olyan forrásunk van, amely a katonák emberi oldalára mutat rá. Hiába harcolt az ellenséges oldalon történetünk angol főhőse, a halálát okozó német katona teljesítette utolsó kívánságát.

A nyugati fronton harcoló, 26 éves Percy Buck őrmester az egyik ütközet előtti éjjelen a feleségét, Berthát, gyermeküket, Cyrilt és családjukat ábrázoló fényképet nézegette, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve elővett egy tollat, és ráírta a címét, s arra kérte a megtalálót, hogy halála esetén továbbítsa szeretteinek. Másnap súlyosan megsérült, elővette a fotót, és azzal a kezében hunyt el.

Hírdetés

A fényképet egy bizony Josef Wilczek német tizedes küldte el azzal az üzenettel a genfi Vöröskeresztnek, hogy egy „haldokló katona” kezében találta. Így írta: „a kezében szorongatta a fotót, amelynek hátulján azt kérte, hogy a megtaláló jutassa el feleségéhez. Egy halott bajtárs utolsó kívánságát teljesítve küldtem el Önöknek a képet. Nyugodjék békében.”


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »