Pentagon: amerikai ellenőrzés alatt áll a kabuli repülőtér, dróncsapást mértek az Iszlám Államra

A kabuli repülőtér semmilyen tevékenysége nem került a tálibok ellenőrzése alá – jelentette ki pénteken John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, cáfolva tálib vezetők azon nyilatkozatait, amelyek szerint a tálib erők átvették volna a repülőtér nagyobb része feletti irányítást.

"Egyik kaput sem ellenőrzik, és nincs ellenőrzésük a repülőtér semmilyen tevékenysége felett sem. Mindez az amerikai hadsereg ellenőrzése alatt áll" – mondta Kirby.

Előzőleg két magas rangú tálib illetékes is azt közölte, hogy a repülőtér több részét is már a tálib erők ellenőrzik, és készek a teljes ellenőrzést átvenni ezen a hétvégén, amint befejeződik az amerikai erők kivonulása.

Hank Taylor amerikai tábornok pénteken arról beszélt, hogy több ezer Afganisztánt elhagyni akaró ember még mindig a repülőtér körül tartózkodik, és arra vár, hogy felszállhasson egy repülőgépre.

A reptér mellett előző nap egy öngyilkos merénylő követett el robbantást. A 13 amerikai katona halálát okozó terrorcselekmény elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

A szélsőséges iszlamista tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta a nyugati hatalmak és szövetségeseik több mint százezer külföldit és afgánt menekítettek ki az országból a kabuli repülőtérről indított légijáratokkal. Az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy az amerikai erők kivonulásáról a tálibokkal egyeztetett augusztus 31-i határidőig be tudják fejezni evakuációs erőfeszítéseiket.

Újabb figyelmeztetés

Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetsége újabb figyelmeztetést adott ki szombaton kora reggel a kabuli repülőtéren tartózkodó állampolgárai számára.

A repülőtér Abbey kapujánál, a Keleti kapunál, az Északi kapunál és az Új Belügyminisztériumi kapunál tartózkodó minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a helyszínt – írta frissített figyelmeztetésében a nagykövetség.

Továbbra is érvényben van a képviseletnek az a tanácsa, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak ki a repülőtérre.

Hasonló, a reptér bizonyos kapuira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a képviselet néhány órával a repülőtérnél csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet előtt is, amelyben emberek tucatjai vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona.

Republikánus üzenet Bidennek: "eljön a számonkérés napja"

Joe Biden amerikai elnök elveszítette az emberek bizalmát, "eljön a számonkérés napja" – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Kevin McCarthy, az amerikai törvényhozás alsóházának republikánus vezetője.

"Ha a szabad világ elnöke akarsz lenni, akkor rendelkezned kell az amerikai emberek bizalmával és hitével. Biden elnök ezt tegnap elveszítette" – mondta McCarthy, utalva az afganisztáni Kabulban elkövetett öngyilkos merényletre, amelyben az amerikai erők 13 tagja és több tucatnyi afgán civil vesztette életét.

Hírdetés

McCarthy szerint most elsősorban arra kell összpontosítani, hogy az amerikaiakat biztonságban hazahozzák Afganisztánból. "Amikor ezen túl leszünk, akkor foglalkozhatunk a megtett intézkedések, a hazugságok, a téves döntések miatti felelősségre vonással" – fogalmazott.

McCarthy pénteken ismét felszólította Nancy Pelosi demokrata házelnököt, az augusztusi ülésszünet ellenére hívja össze a kongresszust, hogy a törvényhozók tájékoztatást kapjanak a kormánytól, és elfogadják Mike Gallagher republikánus képviselő törvényjavaslatát, amely megtiltja az elnöknek, hogy kivonja az Egyesült Államok csapatait, "amíg minden egyes amerikai el nem hagyja Afganisztánt".

Jen Psaki a Fehér Ház sajtófőnöke pénteki tájékoztatóján reagált McCarthy felvetéseire. "Könnyű kívülről köveket dobálni vagy kritikusnak lenni. Nehezebb az arénában lenni és nehéz döntéseket hozni" – fogalmazott.

A republikánus törvényhozók közül sokan lemondásra szólították fel Bident és Kamala Harris alelnököt a Kabulban történt események miatt. Az elnököt saját pártján belülről is érték kritikák. Susan Wild, Pennsylvania demokrata képviselője a Twitteren azt írta: "…úgy gondolom, hogy az evakuálási folyamatot súlyosan rosszul kezelték. Válaszokra és elszámoltathatóságra van szükségünk a sorozatos kudarcokkal kapcsolatban, amelyek ehhez a pillanathoz vezettek".

Dróntámadással válaszoltak a merényletre

Az amerikai hadsereg közölte szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, légitámadásban megölve a terrorszervezet egyik tagját Afganisztánban, kevesebb mint 48 órával a kabuli repülőtérnél elkövetett, a szervezet által vállalt robbantás után, amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét.

A hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) közlése szerint az amerikai erők halálos dróncsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára, aki vélhetően részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások tervezésében. William Urban szóvivő azt mondta, nem tudnak civil áldozatokról.

Egy neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökséggel közölte: a dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el, és Joe Biden elnök hagyta jóvá.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AP-nek elmondta: a merényletben használt robbanómellény több mint 11 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, miközben az öngyilkos merényleteknél általában valamivel 2-4 kilónyi robbanószert használnak fel.

Nem tudni, hogy a célszemélynek köze volt-e konkrétan ahhoz a csütörtöki öngyilkos merénylethez, amelyet a kabuli repülőtér egyik kapuja közelében követtek el, ahol afgánok ezrei próbáltak elkeseredetten bejutni, hogy őket is evakuálják a tálibok által váratlan gyorsasággal elfoglalt országból. Amerikai médiumok, köztük a Bloomberg hírügynökség különböző forrásokra hivatkozva azonban arról számolt be, hogy a megölt dzsihadista jövőbeni támadások kitervelésében volt érintett, de nem volt közvetlenül a kabuli repülőtérnél elkövetett merénylethez köthető.

A légicsapás beváltotta Biden csütörtöki fogadalmát, amikor azt mondta, hogy a támadás elkövetői nem tudnak majd elrejtőzni. "Le fogunk vadászni titeket, és fizetni fogtok ezért" – mondta. A Pentagon vezetői pénteken újságíróknak azt mondták, hogy felkészültek bármilyen megtorló akcióra, amelyet az elnök elrendel. "Jelenleg is vannak lehetőségeink" – mondta Hank Taylor vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságából.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: Bident pénteken figyelmeztették újabb támadás veszélyére a következő napokban a kabuli repülőtérnél, mindazonáltal – mint mondta – minden védelmi intézkedést megtesznek a repülőtéren.

Washington tálibbarát szövetségesével egyeztetett

Egyeztetett egymással Antony Blinken amerikai és Mohamed bin Abdul-Rahmán asz-Száni katari külügyminiszter az afgán főváros, Kabul repülőterén zajló műveletek folytatásának fontosságáról a külföldi csapatok kivonását követően – tudatta egy közleményben Ned Price amerikai külügyi szóvivő.

Price szerint a miniszterek megállapították, szükséges fenntartani a repülőtéri műveleteket annak érdekében, hogy – az alapvető fontosságú közlekedéssel együtt – folytatódhasson a humanitárius segítségnyújtás. Blinken megköszönte Katar "határozott támogatását", humanitárius erőfeszítéseit és segítségét az amerikai állampolgárok, az amerikai követségi alkalmazottak és a külföldi állampolgárok elszállításában Kabulból.

Katar egyike az afgán fővárosból induló evakuálási járatok fő ideiglenes állomásának.

A katari hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy 40 ezer embernek segítettek kijutni Afganisztánból az augusztus 15-ei tálib hatalomátvétel óta.

Katar az egyetlen arab ország, amelynek közvetlen kapcsolatai vannak a radikális iszlamista tálibokkal, akik a katari fővárosban, Dohában évek óta működtetik politikai irodájukat. Katar mindeközben az Egyesült Államok egyik fő szövetségese is, területén található a legfőbb amerikai katonai támaszpont a Perzsa (Arab)-öbölben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »