Miniszteri biztos: a nemzet alapja a kereszténység és a függetlenség

Miniszteri biztos: a nemzet alapja a kereszténység és a függetlenség

Szent István keresztény országot alapított, független államot akart és ma is a kereszténység és a függetlenség a nemzet szilárd fundamentuma – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa augusztus 20-i beszédében pénteken a németországi Düsseldorfban.

Szilágyi Péter a düsseldorfi magyar főkonzulátus ünnepi rendezvényén mondott köszöntőjében kiemelte: bár “sokan elhallgatják a kereszténység alapvető voltát, mi merjük bátran kimondani, hogy Szent István keresztény országot alapított Európában”.

Szent István kereszténységétől nem elválasztható a magyarok függetlenségének kérdése – tette hozzá, kifejtve: az uralkodó nyitottsága a római katolikus egyház iránt részben azzal függött össze, hogy “független államot akart, amely nem hódol be egy birodalomnak sem”.

Az államalapító ugyan “kedvelte a németeket, hiszen felesége is bajor hercegi leány volt és a császárral, III. Ottóval is jó kapcsolatot ápolt, de ha az országáról volt szó, akkor a magyarok önálló királyságát részesítette előnyben a korabeli birodalmi törekvésekkel szemben” – mondta a miniszteri biztos.

Aláhúzta, hogy a magyar-német barátság elkísérte a két nemzet történelmét az elmúlt ezer esztendőben. “Célunk, hogy ez a jó viszony a jövőben is gyümölcsöző maradjon” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Hozzátette, hogy Szent István életművére, a kereszténység és a függetlenség által alkotott erős fundamentumra építve “az Európai Unió erejébe vetett hit mellett a nemzetek Európájának fontosságát is képviseljük”.

Hírdetés

Az alapok “a kezdetek óta elég erősek ahhoz, hogy egy független országot elhordozzanak, és így egységes szövetséget támogassanak”, de “ez csak akkor marad így, ha a szövetség nem erősödik a nemzet kárára”, hiszen “gyenge nemzetek nem tudnak erős szövetséget alkotni” – mondta.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a kormány számára “a magyarság erős egysége az első”. Ezt szolgálják a nemzetpolitikai törekvések, a világ magyarságának együttműködése számára hivatalos keretet is biztosító Magyar Diaszpóra Tanács, az állampolgárság és a szavazati jog gyakorlásának lehetősége, a diaszpórának szánt pályázatok sora és a “közös gondolkodás és munkálkodás”, amely kiterjed az élet szinte minden területére.

“Fontos, hogy az eddig elért közös eredményeink mellett a jövő évi választások alkalmával is álljunk ki szavazatainkkal” – húzta alá Szilágyi Péter, kifejtve: jelentős és értékes közös eredmény például a Kőrösi Csoma Sándor Program sikere, a pályázatok népszerűsége, a cserkészszövetség támogatása, vagy éppen a diaszpóratáborok.

“Ezek azt az alapot erősítik, melyre mindannyian építkezünk, ezt kell megvédenünk jövőre” – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa Düsseldorfban.

MTI

The post Miniszteri biztos: a nemzet alapja a kereszténység és a függetlenség appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »