Elindult a lavina – újabb területek csatlakoznának Oroszországhoz

Elindult a lavina – újabb területek csatlakoznának Oroszországhoz

A Moldovától leszakadt, magát Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságnak nevező terület arra kérte az orosz parlamentet, hogy a Krímhez hasonlóan tegyék lehetővé csatlakozását Oroszországhoz.
A Moldovától leszakadt Dnyeszter-mellék, amely 1990-ben orosz segítséggel, népszavazás után független államnak nyilvánította magát, arra kérte az orosz parlamentet, hogy tegye lehetővé csatlakozását Oroszországhoz. A Moldovával vívott rövid 1992-es háború után kötött béke értelmében a moldáv hatóságoknak nincs beleszólásuk a terület irányításába.

A Dnyeszter keleti partján végighúzódó, Csongrád megye nagyságú köztársaságot egyetlen állam sem ismeri el. Lakosainak többsége orosz ajkú. Moldova elnöke, Nicolae Tamofti nyilatkozatban reagált a kérésre, jelezve, hogy az orosz kormány bármilyen döntése a területtel kapcsolatban a rossz irányba tett lépés lenne – jelentette a BBC.

Hírdetés

Egy 2006-as referendum megerősítette ugyan a Dnyeszter-mellék függetlenségét (az MTI szerint ugyanezen a népszavazáson az Oroszországhoz való csatlakozásról is szavaztak, amit 97,2% támogatott), ám ennek törvényességét nem ismeri el a nemzetközi közösség. A régió vezetősége most egy Dumában elfogadott törvényre hivatkozik, amely reményeik szerint megkönnyítené számukra a visszatérést Oroszország anyácska kebelére.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »