Súlyos vereség várhat a Fideszre a déli megyében

Súlyos vereség várhat a Fideszre a déli megyében

A baloldal fellegvárának számított 2010-ig Baranya megye, ahol most négy egyéni választókerületben viaskodhatnak egymással a pártok. A múlt alapján a jobboldal csupán egyetlen körzetben számít favoritnak, azonban ha ennél több körzetben is nyerni tud, akkor országosan sem lesznek gondjai.

A 2014-es országgyűlési választást a korábbi hat voksolással szemben új választókerületi és jogszabályi környezetben tartják, amely alapvető hatással lesz a végeredményre is. Az MNO huszonkét részes sorozatban tekinti át a megyék és Budapest korábbi eredményeit, vázolja föl az érdekességeket és a választástörténeti tendenciákat, valamint az új választókerületi struktúra fényében a tippeléssel is megpróbálkozik. Sorozatunk első részében Baranya megyét vesszük górcső alá.

Hírdetés

Az ország déli részén elterülő megyében az 1989-es választási törvény hét egyéni választókerületet állított föl. A körzetek közül három pécsi központtal létesült, valamint Komló, Mohács, Siklós és Szigetvár kapott egyéni körzetet. A 2011-es új választási törvény a korábbi hét helyett négy egyéni körzetet juttatott Baranyának. Az új választókerületek közül kettő Pécs központtal létesült, valamint kialakítottak egy szigetvári és mohácsi körzetet. Komló a pécsi kettes körzetbe került. A mohácsi választókerületben 104, míg a szigetváriban 174 település található.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »