Welsz Tamás segített Simon Gábornak

Welsz Tamás segített Simon Gábornak

Az Index információi szerint a hatóságok hétfőn őrizetbe vették Simon Gábort, az MSZP korábbi elnökhelyettesét. Simon februárban egy 240 milliós, Ausztriában tartott titkos bankszámlával bukott le, majd egy nyomozás során kiderült, a Sólyom korábbi vevőjével, Welsz Tamás segítségével máshol is tartott olyan összegeket, amelyek nem szerepeltek képviselői vagyonbevallásában. A nyomozás során előkerült Simon bissau-guineai útlevele is, amit hamis személyazonossággal nyitott bankszámlánál használt. A Jobbik szerint azért kerülhet sor ilyen botrányokra, mert az elmúlt négy év során a Fidesz kormányzása alatt elmaradt a megígért elszámoltatás.

Újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn, majd a kihallgatását követően őrizetbe vették.

Az MSZP volt elnökhelyettesét azután tartóztatták le, hogy a rendőrség egy hete házkutatást tartott Welsz Tamás érdi lakásában. Welsz a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába, hosszabb ideje Simon pénzügyi bizalmasa volt – írja az Index.

A hatósági rajtaütés során kiderült, hogy a volt szocialista politikus külön széfet is tartott Welsz házában. A házkutatás során a páncélszekrényben a nyomozók több, Simonra nézve terhelő dokumentumra bukkantak. Az Index információi szerint a széfből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. Simon bissau-guineai állampolgárként szerepel az okmányban.

Az Index szerint Welsz lakásán olyan papírokat is találtak, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek. A dokumentumok szerint a nagy botrány kiváltó bécsi számlán található pénzt, amelyet Simon, a botrány kirobbanása után leadott, módosított vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel, mint sajátját, uruguayi eredetű kezelt vagyonként akarták a hatóságok előtt bemutatni. A széfben a hamis dokumentumok mellett több tíz millió forint értékű pénzkötegeket is találtak – ismerteti a cikk.

Adalékként az Index arról is ír, hogy Welsz Tamást egy panamai csalás miatt az Interpol körözi, ennek ellenére a rendőrség eddig nem vette őrizetbe. A férfi Afrikából szerzett útleveleket, melyeket aztán itthon, elsősorban vállalkozóknak értékesített. Az útlevelekben elég volt kicserélni a fényképet és az illető már egy másik néven gond nélkül nyithatott valahol bankszámlát. Welsz Tamásnak például Tom Wallace néven volt ilyen útlevele – írja a hírportál.

Hozzáteszik, családja révén jó titkosszolgálati kapcsolata volt és több olyan zavaros ügyletben volt benne, amelyben a hatóságokat is informálta. Emellett baloldali politikusokkal, köztük Simonnal is kapcsolatban állt, az MSZP volt elnökhelyettesét évek óta ismeri.

Mióta körözés alatt áll, üzleti kapcsolatai befagytak, Afrikába pedig az útlevél-mutyi miatt nem mehet, mivel vitában áll kapcsolataival.

Aki átláthatóságot akar, az a Jobbikra szavaz

Hírdetés

A Jobbik elhűlve és megdöbbenéssel követi az MSZP-t övező botrányok eszkalálódását – reagált a történtekre rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A párt üdvözli Simon Gábor őrizetbe vételét, és azt reméli, hogy közelebb kerülünk ahhoz, hogy az MSZP nevű bűnszervezetben történő eseményekre fény derüljön a választások előtt. Gyöngyösi elmondta: az MSZP prominenseinek elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai nagyon jól rámutatnak az összefüggésekre. A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc néhány hónapja maga beszélt arról, hogy elnöksége alatt sok helyről vándorolt pénz az MSZP-hez, “igaz Európából nem nagyon, arról pedig jobb nem is beszélni, hogy honnan”.

A napokban robbant ki a Zuschlag-botrány is, hiszen a volt szocialista politikus az MSZP belső korrupciós ügyeiről beszélt hosszan és könyvet is kiadott ezekről.

Gyöngyösi Márton szerint azért kerülhet sor ilyen botrányokra, mert az elmúlt négy év során a Fidesz kormányzása alatt elmaradt a megígért elszámoltatás. A Jobbik országjárása során gyűjtött tapasztalatai szerint a választópolgárok jelentős többsége gondolja úgy, hogy nemcsak Simon Gábornak van eltitkolt vagyona, hanem több politikusnak is – nemcsak a szocialista padsorokból.

A Jobbik épp ezért szólította fel még február elején a parlamenti képviselőket, hogy mindannyian valljanak színt, rendelkeznek-e olyan vagyonnal, melyet vagyonnyilatkozatukban nem említettek meg, a felhívásnak azonban egyedül a nemzeti párt képviselői tettek eleget.

A radikálisok továbbra is szorgalmazzák, hogy töröljék el a képviselők mentelmi jogát, hogy tetteikért bíróság előtt feleljenek.

Gyöngyösi zárszóként elmondta: úgy gondolják, hogy április 6-án nemcsak különböző programokról döntenek az emberek, hanem arról is, hogy ki milyen értelemben szeretné megtisztítani a politikai közéletet. Aki a Jobbikra szavaz, az a politika átláthatóságára szavaz, aki a rendszerváltó politikai garnitúra képviselőire szavaz, az bűnszervezetekre és a korrupció fenntartására adja le voksát.

Index nyomán – alfahir.hu

NIF


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »