Ezért ne együnk éhgyomorra gyümölcsöt

Ezért ne együnk éhgyomorra gyümölcsöt

Melyik napszakban a legjobb gyümölcsöt fogyasztani? Milyen gyümölcsöt fogyaszthat egy cukorbeteg? Íme a válasz néhány gyakori tévhitre a témában.

A gyümölcsökben lévő vitaminok elengedhetetlenek az immunrendszer egészséges működéséhez, magas rosttartalmuk pedig támogatja az emésztést, egyben az étvágy szabályozásában is hatékony. Számos tévhit él azonban a köztudatban a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatban, a Healthline cikke alapján ebből választottunk ki néhányat – írja a Házipatika.com.

Az interneten olvasgatva is gyakran találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy az ebéd utáni, vagy az amellé fogyasztott gyümölcsök lassítják az emésztést. Emiatt az étel több időt tölt a gyomrunkban, ami fokozottabb gázképződéshez, puffadáshoz vezethet. Ennek az állításnak azonban csak egy része az igaz. A gyümölcsben lévő rostok valóban lassítják az emésztési folyamatokat, de egy egészséges ember szervezetében nem olyan mértékben, hogy az rosszullétet eredményezne. 

Önmagában egyáltalán nem gond az sem, ha lassítja a gyümölcs az emésztést, így ugyanis hosszabb ideig érezzük úgy, hogy tele van a gyomrunk és kevesebb kalóriát fogyasztunk. Tehát főleg a fogyni vágyóknak lehet jó ötlet, ha nem éhgyomorra, hanem az ebéd részeként fogyasztanak rendszeresen valamilyen gyümölcsöt.

Hírdetés

Bizonyos diéták azt javasolják, hogy délután 14 órát követően már kerüljük a gyümölcsfogyasztást. Az emlélet szerint ha ennél később eszünk belőlük, a gyümölcscukor miatt megemelkedett vércukorszintet már nem tudja lefekvésig stabilizálni a szervezetünk, ez pedig súlygyarapodáshoz vezet. Valójában azonban nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a gyümölcsfogyasztás nagyobb vércukorszint-emelkedést okozna délután, mint délelőtt, így az sem állítható, hogy mindez hatással lehet a testsúlyunkra.

Habár a szénhidrátok testünk egyik legfontosabb energiaforrásai, mivel azonban az emésztés során minden szénhidrát egyszerű cukorrá bomlik le, így diabétesz fennállása esetén nagyon oda kell figyelni a bevitelre. Általában véve a gyümölcsök, illetve bizonyos zöldségek esetén is számolni kell a szénhidráttartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak.

Cukorbetegek számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általánosan napi mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. Érdemes olyan gyümölcsöket választani, amelyekben kevesebb a szénhidrát: ilyen például az alma, szeder, ribizli vagy a körte. 

Persze az sem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk ezeket. Hogyha a gyümölcsöt önmagában, nem egy fő étkezés kíséretében esszük, a benne lévő cukor gyorsabban juthat be a véráramba, vagyis gyorsan megemelkedhet a vércukorszint, ami egy diabétesszel küzdőnek sok kellemetlenséget okozhat. A cukorbetegeknek érdemes tehát a gyümölcsöt egy magasabb fehérje- és rosttartalmú élelmiszer mellé fogyasztani, így ugyanis egyszerre kisebb mennyiségű cukor szívódik fel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »