„Vereségre készül a baloldal”

„Vereségre készül a baloldal”

A Századvég Alapítvány vezető elemzője, Lánczi Tamás szerint az MSZP elnöke, Mesterházy Attila rendkívül nehéz helyzetben folytathatja a kampányt, a baloldalon is vereségre számítanak. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója ugyanakkor nem gondolja, hogy kizárólag a baloldali szövetségesek egymás elleni áskálódása áll a középpontban.

Több jel szerint, vereségre készül a baloldal, vezetőik közül pedig most egyértelműen Mesterházy Attila helyzete tűnik a legrosszabbnak – mondták az InfoRádió Aréna című műsorában politikai elemzők.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője, Lánczi Tamás és Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója szerint egyre súlyosabb Mesterházy Attila helyzete. Mindkét politológus súlyos hibának látja, hogy az MSZP elnöke az Egyesült Államokban volt az év legkritikusabb napjaiban. „Amikor a parlamenti nyitányon Orbán Viktor és a jobboldal teljes vértezetében felvonult, minden lehetséges fronton és felületen betöltik az üzeneteiket, hogy lehet az, hogy Mesterházy Attila nincs itthon?” – tette fel a kérdést Magyar Kornélia.

Lánczi Tamás azzal magyarázta az egységes baloldali kampánystáb működésének tökéletlenségét, hogy a résztvevők világosan látják: nem is érdemes erre külön energiát fordítaniuk, amikor nincs győzelmi esélyük.

Hírdetés

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint, az MSZP eddig nem tudta érdemben kezelni Simon Gábor ügyét. Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója azt emelte ki, hogy a történtek nagyon kedvezőtlenül érintik a baloldal kampányának hitelességét is.

Több okból is rendkívül káros az MSZP-nek Simon Gábor ügye – jelezte Magyar Kornélia. Az elemző szerint a 2010-es választási bukásban a korrupciós ügyek jelentős mértékben közrejátszottak. A Simon-ügy a négy évvel ezelőtti emlékeket ébresztheti fel a választókban – vélekedett az elemző.
Lánczi Tamás azt hangsúlyozta, hogy napról napra romlik az MSZP helyzete. Úgy véli, bizonytalankodás, ügyetlenkedés látszik a szocialistáknál, az MSZP nem tudott olyan érdemleges lépést tenni, amivel megakadályozhatta volna, hogy az ügy tovább gyűrűzzön.

A Századvég vezető elemzője szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerencsétlen nyilatkozatokkal és a dolgok tisztázásának elmulasztásával súlyosbított a helyzeten, húzza magára az ügyet, a Progresszív Intézet vezetője ugyanakkor nem látja ezt ennyire egyértelműnek, szerinte nem segítene Mesterházy Attilának, ha a történtek részleteit éppen ő ismertetné.

Ugyanakkor Magyar Kornélia és Lánczi Tamás nem értett egyet abban, hogy az ügy kezelésében Mesterházy Attila és az MSZP mekkorát hibázott. Magyar Kornélia szerint, az MSZP már csak kármentésre törekedhet az ügyben.


Forrás:inforadio.hu
Tovább a cikkre »