Keresztényellenes támadás Gödöllőn

Keresztényellenes támadás Gödöllőn

Hétfő este vandál támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot. Az elkövető felgyújtotta a berendezést, amiben többmilliós kár keletkezett. Sivadó János, a Szent Kereszt-templom papja szerint a tettest keresztényellenes gyűlölet vezérelte. A támadás körülményeiről, indítékáról beszélt a vasárnap.hu-nak a gödöllői görögkatolikus közösség lelki vezetője.

Sivadó János elmondása szerint hétfő este 20:10-kor egy fiatal férfi átmászott a kerítésen, kezében egy kis fejsze volt, amivel a templom bejáratát próbálta betörni. Miután ez nem sikerült, többszöri nekifutással berúgta az ajtót és behatolt a templomba. A kamerák rögzítették a támadást. Két táska volt nála. Az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak, amiket a padokra locsolt, majd meggyújtotta. Azután elővett egy üveget, hogy növelje a láng erejét, és azt is szétlocsolta. Miután lángba borította a fél templomot, felrúgta az oltár előtti asztalon található Jézus-ikont. Ezek után a másik táskájából elővett egy festékes dobozt és az ikonosztázion királyi ajtajához dobta.

A vandalizmust két kamera is rögzítette, továbbá van egy szemtanú is. A rendőrség hajnali háromig helyszínelt, egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.

Hírdetés

Nagyon komoly tűz keletkezett a templom belsejében. Ki kell cserélni a bejárati ajtót, az utolsó két padsor teljesen megégett. A tetrapodot szétverte. Az ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megkötött és rászáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni. Az anyagi kár meghaladja a két és félmillió forintot – mondta a pap.

Hangsúlyozta: a támadóban nagyon működött a Gonosztól származó gyűlölet. A felvételen jól látszott, ahogyan lerúgta a Krisztust ábrázoló ikont – az mindenképp a mély haragjából fakadt. Olyan dühvel hajtotta végre a támadást, ami arról tanúskodik, hogy keresztényellenes tett volt.

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »