Ján Mikas szerint nincs szükség további szigorításokra, Branislav Gröhling megnyitná az iskolákat

Ján Mikas szerint nincs szükség további szigorításokra, Branislav Gröhling megnyitná az iskolákat

Ján Mikas szlovák tiszti főorvos szerint a jelenlegi pandémia ellenes intézkedések kellően szigorúak. Ő nem a további szigorítások mellett van, inkább arra figyelmeztet, hogy az eddigieket kellene következetesen betartani, és azokat ellenőrizni. Erről a keddi járványügyi bizottsági ülés előtt beszélt.

“Megértem, hogy az emberek már belefáradtak, belefásultak a szabályozásokba és a tesztelések után inkább az enyhítéseket várják. A vírushelyzet azonban továbbra is nagyon aggasztó” – figyelmeztetett, rámutatva, hogy napjainkban sem csökken a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók száma. A járványügyi bizottság ülése előtt megjegyezte, hogy valószínűleg tárgyalnak majd a szigorúbb büntetések bevezetéséről, a kijárási tilalom szigorításáról, az úgynevezett sms-es kijárási szabályozásról.

Richard Sulík gazdasági miniszter a liberálisok nézetét hangsúlyozva elmondta, hogy szerintük az sms-es ötlet kivitelezhetetlen. Az ülésen inkább a COVID automatáról kellene tárgyalni, illetve arról, hogy az automata szerint miként folytatnák a további szűréseket.

A következő rendelkezéseket várja Roman Mikulec belügyminiszter is. Ő is inkább a jelenleg érvényes szabályozások betartását kéri, sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják azokat. Elutasította azokat a vádakat, hogy az ellenőrzések nem voltak megfelelőek.

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter elmondta, hogy szerdán hozzák az iskolák tudomására, milyen ütemben és milyen intézkedések figyelembevételével kezdődhet meg az iskolai oktatás. Bízik benne, hogy február 8-án nemcsak az első és második osztályosok ülhetnek vissza az iskolapadokba.

Hírdetés

“Több érvünk is van, amelyekkel meggyőzhetjük a járványügyi bizottság tagjait, hogy ideje megnyitni az iskolákat” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Természetesen tudatában vannak, hogy a járványügyi előírásokat be kell tartani, de figyelembe kell venni az oktatás fontosságát, és azt, hogy a jelenlegi helyzet beláthatatlan következményekkel járhat a tanulók számára.

Henrieta Hudečková járványügyi szakember bizonytalan az iskolák megnyitása ügyében.

“Számomra is elsődleges szempont, hogy a gyerekek visszaüljenek a padokba, de nem látom ennek realitását. Ugyanakkor gyorsan meg kell oldani ezt a helyzetet, módot kell találni az iskolai oktatás beindítására, természetesen a biztonsági és higiéniai előírások legszigorúbb betartásával” – nyomatékosította a szakember.

(BM/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »