Járvány, halálozás, anyagi kár, országos tesztelés – mit mutat Matovič grafikonja?

Járvány, halálozás, anyagi kár, országos tesztelés – mit mutat Matovič grafikonja?

A grafikon bal felén látható első, zöld színnel jelölt csúcs az októberi országos tesztelések idejét jelöli, ekkor sikerült megfordítani a trendet, és csökkenteni a napi esetszámok növekedését. A tesztelés nélkül kibontakozó járványt a csúcsról felfelé ívelő vörös nyíl mutatja.

Az is látszik, hogy decemberben visszajutottunk abba az állapotba, ahonnan a görbét sikerült letörni októberben. Csakhogy országos tesztelés híján a járvány erőre kapott, amit az ünnepek súlyosbítottak. A két vörös grafikoncsúcs jelöli a kemény lockdown időszakának állapotát.

A grafikon jobb felében látunk négy fekete, szaggatott vonallal jelölt nyilat, ezek az egyes forgatókönyveket jelölik.

Hírdetés

A vörös és a rózsaszín területek együtt mutatják a karácsony előtt bevezetett lockdownt egészen február harmadik hetéig bezárólag. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint ugyanis február harmadik hetére sikerülhet országos teszteléssel visszaszorítani a járvány. 

Ebben az időszakban a becslés szerint 4300-an halnak meg a járványban, az anyagi kár pedig eléri az 1 milliárd eurót.

Ha nem sikerül az országos tesztelésekkel megtörni a járványgörbét, akkor a többi fekete nyíl által jelöl forgatókönyvek lépnek életbe. A második nyíl nagyjából április végére mutathat. Vagyis, mind a halálozások száma, mind az anyagi kár növekedni fog.

Matovič és Krajčí: A járványhelyzet a lockdown ellenére sem javul a brit vírusmutáció miatt, jönnek az újabb országos tesztelések

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »