A független képviselők előrehozott választásokat akarnak szeptemberben

A független képviselők előrehozott választásokat akarnak szeptemberben

A Szlovák Köztársaság parlamentjének független képviselői, a Hlas-SD párt tagjai benyújtották a törvényhozásnak javaslatukat a választási időszak lerövidítésére. Ezzel az előrehozott választásokat akarják megvalósítani. Az időpontot szeptember 4-ében állapították meg. A képviselők a törvényről a január 26-i  ülésen kívánnak tárgyalni.

Az ellenzéki képviselők elmondása szerint ezzel azt a krízist akarják megoldani, amely a kormány és a parlament többségének tehetetlensége miatt következett be.

A Peter Pellegrini körül tömörülő képviselők álláspontja, hogy a kormány alábecsülte a koronavírus-járványt. Értékelték a kormány intézkedéseit a járvány első szakaszában, de szerintük a járvány második hulláma alkalmával már csődöt mondtak.

– jelezték javaslatuk indoklásának szövegében.

Megemlítették Igor Matovič személyes bosszúvágyát a gazdasági minisztérium ellen. A képviselők bírálják a kormányt azért is, mert elmulasztották a nyár folyamán a legfőbb járványügyi intézkedések előkészítését. Szerintük a kormányfő kétségbe vonja a szakemberek határozatait és politikai indokkal beleavatkozik a munkájukba.

Hírdetés

Hozzátették, a mostani kormány sem egészségügyi, sem gazdasági, sem fiskális szempontból nem tudja kezelni a járványügyi helyzetet.

Úgy vélik, hogy a kormány a vírusjárvánnyal szembeni harcon kívül más szempontokból sem ura a helyzetnek.

“A legsúlyosabb a helyzet szociális téren, a Milan Krajniak vezette Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium ugyanis elvetett minden olyan ígéretet és intézkedést, amelyet pártja, a Sme rodina a választások előtt tett” – írták. Figyelmeztettek arra is, hogy a kormányzó pártok megsértették az átláthatóságra vonatkozó ígéretüket. “Az erős és veszélyes alkotmányi többségük ellenére a kormánykoalíció nem képes teljesíteni alkotmányos kötelességeit” – fogalmaztak a Hlas-SD képviselői.

Peter Pellegrini már a 2020-as év végén jelezte, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek népszavazás kiírására az előrehozott választásokkal kapcsolatosan. Ebben más pártok és szervezetek támogatására is számítanak.

(Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »