Még januárban benyújtanák az állampolgársági törvény módosítását – a MOST-HÍD reagált

Még januárban benyújtanák az állampolgársági törvény módosítását – a MOST-HÍD reagált

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter tájékoztatása szerint még januárban a kormány elé terjesztené az állampolgársági törvény módosítását. A tervezett törvénymódosítást nem csak a parlamenten kívüli magyar pártok, hanem néhány koalíciós képviselő is bírálta, elsősorban azért, mert nem állítja vissza a 2010 előtti jogi állapotot. Azóta, egy idegen állampolgárság felvételével elveszthettük a szlovák állampolgárságot.

Mikulec, épp az ellenkezéssel magyarázta a késést, hiszen még októberben be szerették volna nyújtani, de mint mondja – szélesebb párbeszédet igényelt a törvénymódosítás. Aról is beszámolt, hogy még az ősszel találkozott ez ügyben Bukovszky László, kisebbségi kormánymegbízottal és Ondrej Dostál koalíciós képviselővel.

Az állampolgárságról szóló törvény módosításával a kormánynak vissza kell térnie a 2010 előtti helyzethez. A Híd a kormánypártokon kívül parlamenten kívüli pártokat is megszólított.

A Híd szerint a kormány még a járvány leple alatt sem fogadhat el olyan törvényt, amely vagy nem veszi figyelembe a Szlovákiában élő magyarok érdekeit vagy diszkriminálja őket. A párt képviselői szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály diszkriminatív, és az egyetlen kielégítő megoldást a 2010 előtti állapot visszaállításában látják. A Híd kitartóan bírálja a belügyminisztérium javaslatát, amely egyrészt enyhíti a jelenlegi törvény feltételeit, de nem kínál megoldást a nemzeti kisebbségek, különösen a magyarok számára. Ősszel saját tervezetet nyújtott be a minisztériumhoz.

Hírdetés

-magyarázta a Híd elnöke.

A cél nem változott. Továbbra is azt szeretnék elérni, hogy azok a polgárok, akik felveszik egy másik állam állampolgárságát, ne veszítsék el automatikusan a szlovákot.

– tájékoztatott Sólymos László.

A Híd továbbra is azt szeretné, ha a jövőben akarata ellenére az állam senkit sem fosztana meg az állampolgárságától, hogy a magyar állampolgárság odaítélése ne jelenthesse automatikusan a szlovák elvesztését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »