A karácsonyi ünnepek után a harmadik lockdown vár Ausztriára

A karácsonyi ünnepek után a harmadik lockdown vár Ausztriára

Nyitókép: REUTERS/Lisi Niesner

A járvány kezdete óta Ausztria immáron harmadszor fogja szigorítani a járványellenes óvintézkedéseket. A harmadik lockdown december 26-tól január 24-ig fog tartani, és az önkéntes tömeges tesztelés fogja lezárni, amelyre január 15–17. között kerül sor. Aki elutasítja a tesztelésen való részvételt, annak további egy héttel hosszabbodik meg lockdown – jelentette ki pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

A fentebb említett időszakban egész nap érvényben lesz a kijárási tilalom. Január 18-ig bezárnak a kiskereskedelmi létesítmények, fodrászatok és kozmetikai szalonok, viszont a click & collect (kattints és vedd át) szolgáltatás továbbra is működni fog.

Az iskolák január 7-től 17-ig áttérnek az online oktatásra.

A harmadik lockdown utolsó hetében (január 18–24). mindazok számára, akik egy hétnél nem régebbi antigénteszttel rendelkeznek, megnyílnak az iskolák, a kiskereskedelmi létesítmények és a vendéglátóhelyek.

Azoknak, akiknek január 18-a után nem lesz negatív vírustesztjük, a vásárlás és a munkavégzés során FFP2-es típusú reszpirátort kell használniuk, ugyanis az egyszerű szájmaszk már nem lesz elegendő. Ezenkívül a tanároknak, fodrászoknak, pincéreknek és eladóknak hetente le kell magukat teszteltetniük. Aki ezt elutasítja, annak szintén FFP2-es típusú reszpirátort kell viselnie.

„Ez a stratégiánk addig, amíg nem lesz elegendő mennyiségű ember beoltva”

Hírdetés

– mondta Werner Kogler alkancellár.

Kogler szerint január 18-tól ismét megrendezésre kerülhetnének a kulturális rendezvények. A nézőktől negatív vírustesztet fognak kérni, a beltéren 500, míg a kültéren 750 vendég vehetne részt, a helyiségeknek pedig a befogadóképességük 50%-át szabad igénybe venni.

Kurz szerint csak 2021 nyarán térhetünk vissza a megszokott életünkhöz

December 24-től megnyílnak a síközpontok is, de csak azzal a feltétellel, hogy a tartományi kormányok által meghatározott feltételeket betartják.

Kurz szerint Ausztriában stabilizálódott a járványügyi helyzet, de a megszokott élethez való visszatérést csak 2021 nyarára saccolja. De ez is csak akkor fog megtörténni, ha mindenki komolyan veszi a vírust.

Az osztrák kancellár elmondása szerint Ausztriában december 27-én kezdik meg a koronavírus elleni oltást.

„Minél többet fogunk oltani, annál messzebb jutunk a koronavírus elleni harcban”

– jelentette ki a kancellár.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »