A demokrácia eszméjének vége

A demokrácia eszméjének vége

Olvasom, hogy Európa vezetői, akik amúgy egytől egyig makulátlan demokraták és egyfolytában a demokráciáért küzdenek, sorba gratulálnak Joe Bidennek. Ezzel elismerik az amerikai választások formális végeredményét, s előre kimondják azt, hogy nem érdekli őket a szavazatok egy részének felülvizsgálata. A várható hosszas jogi procedúrák végeredménye már meg van előlegezve. A vita eldőlt.

Na most, ha én demokrata lennék, s igazán érdekelne a választások tisztasága, akkor minimum ragaszkodnék ahhoz, hogy igenis nézzük át újra a kétes értékű szavazatokat. De úgy tűnik, ehhez a liberális demokrata elit részéről semmilyen komoly érdek nem fűződik.

Mi következik ebből? Valójában semmi új, csak annyi, hogy a demokrácia mégoly szép eszméje is merő retorikává válhat, s nem lesz más, mint egy hatalmi csoport ideologikus eszköze. Dehogy érdekli őket a demokrácia.

Hírdetés

A gond csak az, hogy Amerika mégis csak százmilliók demokráciába vetett hitének a fundamentuma volt. Fölsejlik a demokrácia eszméjének világméretű megroppanása annak beláthatatlan erkölcsi következményeivel együtt.

Köntös László

Hunhir.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »