Ukrán választások: Kiakadt az ukrán külügy

Ukrán választások: Kiakadt az ukrán külügy

A jelentős ellenszél ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen szerepelt a vasárnapi helyhatósági választásokon – nyilatkozta Brenzovics László, a szövetség elnöke az ungvári TV21-nek.

Brenzovics László szerint sok képviselőt juttathatnak be a megyei tanácsba. Kiemelte, hogy Babják Zoltán jelentős fölénnyel nyerte meg a beregszászi polgármesteri választást.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szürtei és a nagydobronyi kistérség vezetői posztjáért induló jelöltjeire szavaztak a legtöbben.


Brenzovics László, a KMKSZ elnöke

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökének adatai szerint Nagy Ferenc 1839 szavazattal választották a nagydobronyi kistérség vezetőjének. Puskár Árpád 1704 szavazattal nyert a szürtei térségben.

Bocskai István, a város eddigi polgármestere győzött Nagyszőlősön is, megelőzve a Nép Szolgája párt által indított Ivan Buskót.

– A KMKSZ következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság mellett és ezt a választók most meghálálták. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különböző helyhatóságokban olyan koalíciók jöjjenek létre, melyek Kárpátalja érdekeit szolgálják – nyilatkozta a szövetség elnöke.

Hírdetés

Kárpátalja városaiban a legtöbb szavazatot a regnáló polgármesterek szerezték. Ungváron – Bohdan Andrijiv, Munkácson – Andrij Baloga, Beregszászban – Babják Zoltán, Nagyszőlősön – Bocskai István, Huszton – Volodimir Kascsuk, Técsőn – Ivan Kovacs, Polenán – Ivan Drahobeckij, Irhócon – Mihajlo Cirik, Ökörmezőn – Vaszil Scsur – tudatta a transkarpatia.net.

Az ukrán külügyminisztériumot „mélységesen elszomorítja, hogy Budapest hivatalosan beavatkozott Ukrajna belügyeibe azzal, hogy az ukrajnai helyhatósági választások napján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mellett kampányolt.”

Az ukrán külügy sajtószolgálata szerint „Magyarország arcátlanul megerősítette közvetlen beavatkozását Ukrajna belügyeibe és alattomos csapást mért Ukrajna következetes erőfeszítéseire, melyeket az ukrán–magyar kapcsolatokban fennálló problémák konstruktív megoldása érdekében tesz”.

A minisztérium úgy véli: a „magyar származású ukrán állampolgárok” fontos és szerves részét képezik az ukrán közösségnek és megvan minden szükséges joguk és lehetőségük, hogy szabadon megválasszák önkormányzati képviselőiket.

A közlemény szerint Budapest megsértette Ukrajna jogszabályait és nem hagyott más lehetőséget, mint hogy Kijev keményen reagáljon ezekre a lépésekre a nemzetközi gyakorlatnak és az ukrajnai jogszabályoknak megfelelően.

“A magyar fél részétől az érzelmek felfokozása és Ukrajna állampolgárainak provokálása arra, hogy megsértsék Ukrajna Alkotmányát és törvényeit, kudarcra van ítélve” – írják.

Az ukrán külügy azon akadt ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel közösségi oldalán leszögezte: a határon túli magyaroknak minél többen ott kell lenniük az ukrajnai önkormányzati választáson, hogy ne dönthessenek a kárpátaljai magyarokról a kárpátaljai magyarok nélkül. Bejegyzésében Szijjártó kiemelte: egyetlen magyar szervezet, a KMKSZ indul a Kárpátaljai Megyei Tanácsba való bejutásért, és rossz lenne, ha a magyarok megyei szintű képviselet nélkül maradnának.

Azok a kárpátaljaiak, akik Magyarországon tartózkodnak, hazamehettek szavazni és visszatéréskor mentesültek a karantén-kötelezettség alól, a könnyebb átjutás érdekében pedig ismét üzemelt a barabási határátkelő.

Karpatalja.ma – Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »