Offenzívába lendítheti Trumpot a vírus – Bidenre csaphat vissza a járványhelyzet köré épített demokrata kampány

Offenzívába lendítheti Trumpot a vírus – Bidenre csaphat vissza a járványhelyzet köré épített demokrata kampány

Amennyiben nem fordul rosszabbra az amerikai elnök egészségügyi állapota, akár előnyt is hozhat számára a megfertőződés – vélik az elemzők. A koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnök arra készül, hogy hamarosan elhagyhatja a kórházat, és folytatja a választási kampányát.
Az amerikai elnök a Twitteren közzé tett négyperces videóüzenetében azt mondta, kezdi jól érezni magát, az elkövetkező néhány napban derül ki, hogy milyen lépésekre van még szükség. Trump vasárnap este kis időre kiautózott a kórházból, és integetve üdvözölte az épület előtt összegyűlt híveit. A Walter Reed-kórház előtt – amely Bethesdában, Washington marylandi elővárosában van –

szombat délutántól jelentős tömeg verődött össze, amerikai zászlókat lobogtatva és Trumpot támogató plakátokat emelve a magasba. A demonstrálók az elnököt éltették, többen imádkoztak érte.

A Fehér Ház orvosa, Sean Conley egy sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy Trump lázmentes, és javulnak a Covid–19 egyéb, Trumpnál enyhe formában mutatkozó tünetei is: az enyhe köhögés, az orreldugulás és a fáradtság. Leszögezte: Trumpnak nem volt szüksége oxigénre sem pénteken, sem szombaton.

A Floridában élő Topolánszky Ádám elemző szerint Donald Trump támogatói és ellenlábasai az első pillanattól kezdve próbálják a maximumot kihozni ebből a helyzetből.

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek írt beszámolójában Topolánszky. Ugyanakkor hozzátette, sokak szerint Trump pozícióját gyengítheti, hogy nem lesz képes intenzíven kampányolni az elkövetkező hetekben.

Hírdetés

Olyan amerikai vélekedések is vannak, miszerint nem várható érdemleges változás a szavazatok arányát illetően, mert az erőviszonyok már a nyár eleje óta stabilan kialakultak. Topolánszky Ádám kiemelte:

a gazdaságra is kihat Trump egészségi állapota. A Dow Jones-részvények átlagértéke 400 pontot zuhant csütörtökön, miután kiderült, hogy az elnök fertőzött.

Cozmin Gușă politikai elemző egy Facebook-bejegyzésében Trump kampányának „újrakezdéséről” írt. Szerinte Trumpot most az amerikaiak együttérzése és szimpátiája övezi, az elkövetkezőkben pedig valószínűleg offenzívába kezd. „Néhány nappal ezelőttig Trump és csapata éppen a koronavírust felhasználó propaganda miatt került defenzívába. A megfertőzöttség hivatalos bejelentése óta minden a demokraták és Biden ellen fordult, mivel Trump stratégái kivártak, tökéletesen alkalmazták az ázsiai küzdősportok technikáját” – fogalmazott Gușă. Úgy vélte,

az Egyesült Államok vezetője emberivé, sebezhetővé vált, aki még betegen is aktív és a nemzetéért dolgozik.

„Pár nap múlva, miután legyőzte a betegséget egy amerikai kísérleti gyógyszerrel, Trump ismét offenzívában lesz, élő példájaként annak, hogy az általa irányított rendszer működik, s vannak megoldásai a koronavírus elleni harcban” – közölte a bukaresti elemző.

Az amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal a Demokrata Párt jelöltjének, Joseph Bidennek tíz százalékponttal nagyobb a támogatottsága, mint a Republikánus Párt jelöltjének, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnöknek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »