Piros papír .jpg-ben: Már Facebookon is keresett a rendőr

Piros papír .jpg-ben: Már Facebookon is keresett a rendőr

Az elmúlt két hetet egy pozitív PCR-teszteredmény miatt karanténban töltöttem. Talán többeteknek hasznos lehet, ha leírom a saját tapasztalataimat. Nem azért, hogy az illetékeseket savazzam, hanem hogy ha hasonló helyzetbe kerülnétek, néhány ilyen írást elolvasva talán kicsit többet tudhattok arról, hogy mire számíthattok.

Az elmúlt két hetet egy pozitív PCR-teszteredmény miatt karanténban töltöttem. Talán többeteknek hasznos lehet, ha leírom a saját tapasztalataimat. Nem azért, hogy az illetékeseket savazzam, hanem hogy ha hasonló helyzetbe kerülnétek, néhány ilyen írást elolvasva talán kicsit többet tudhattok arról, hogy mire számíthattok.

Szeptember 3-án derült ki, hogy a kolléganőm lázas, mi másnap már otthonról dolgoztunk, ő pedig elment tesztre. Szeptember 5-én, szombaton hőemelkedéssel ébredtem. Aznap éppen esküvőre mentem volna, de inkább otthon maradtam. A hőemelkedés maradt, láz nem lett belőle, ízeket, szagokat tökéletesen éreztem. Estére kiderült kolléganőm pozitív teszteredménye. Másnapra intéztem magamnak tesztet, természetesen nem államit, mert ahhoz olyan igazi Covid-tünetek kellettek volna. Vasárnapra elmúlt a hőemelkedésem, semmilyen tünetet nem mutattam. Elbicikliztem tesztre, ennek hétfő estére lett meg a (pozitív) eredménye, amiről telefonon értesített a labor, illetve ők is továbbították az eredményt az NNK felé.

Az eredményről értesítenem kellett a háziorvosomat, aki gratulált hozzá, és ő is kitöltött valami továbbítanivalót. Szeptember 9-én szerdán telefonáltak a laborból, hogy őket hívta a rendőrség, mert engem keresnek. Állítólag már facebookon is keresett a rendőr, de nem talált, ezért hívta a labort, ahol a tesztet csináltattam. Ők mondták neki, hogy a GDPR miatt nem adhatják ki az adataimat, végül az lett a megoldás, hogy rendőrünk megadta a nevét, telefonszámát a labornak, ahonnan felhívtak, és elmondták, hogy a százados úr azt kéri, hívjam fel őt ezen a számon. Így meg is ejtettük ezt a beszélgetést-kontaktkutatást, ami eredetileg az NNK feladata lett volna, de lepasszolták a rendőrségnek. Itt a betegség lefolyásáról, tünetekről, kontaktokról kérdeztek.

Másnap, 10-én ment el az ízlelésem, szaglásom, korábban nem is mutattam Covid-tüneteket. A népegészségügytől 15-én kedden hívtak. Lényegében ugyanazokat kérdezték, mint 6 nappal korábban a rendőrség, de elmondásuk alapján a rendőrségtől nem kaptak semmilyen információt. Így újra átbeszéltük ugyanazokat a kérdéseket, de ekkor már a tünetek jelentkezésétől számított 10. napon voltunk. Elmondtam, hogy ízeket, szagokat nem érzek, vagyis vannak tüneteim. Másnap, szeptember 16-án kaptam meg a népegészségügy által kiállított határozatot, aminek értelmében szeptember 5-től elrendelik a járványügyi elkülönítésemet, ha tüneteim nem jelentkeznek, szeptember 14-ig, ha jelentkeznek, akkor feloldásig. Az e-mailhez egy piros papírt is mellékeltek jpg-ben azzal a céllal, hogy azt haladéktalanul tegyem ki a bejárati ajtóra.

Hírdetés

A háziorvosommal egyeztetve megvártam, amíg újra érzem az ízeket, szagokat, majd ezután 3 nappal (22-én) kérte a karantén feloldását. Erre azt a választ kapta, hogy a karantént már 14-én feloldották. De hogy tünetei voltak? Most már nincsenek, ugye? Akkor kimehet.

Így végül kiderült, hogy mire a határozatot kiállították és a karantént elrendelték, addigra az már le is járt (függetlenül attól, hogy voltak-e tüneteim). Így végig önkéntes karanténban voltam, és mire a kontaktkutatás valóban elkezdődött, addigra a teszteredmény óta 8 nap telt el. Szóval a legjobb, ha továbbra is odafigyelünk magunkra és egymásra, hordjuk a maszkot, nemcsak azért, mert ez a szabály, hanem elsősorban a másokra való odafigyelés jeleként. Nem tudhatjuk, hogy hordozók vagyunk-e.

A hatóságokkal szemben ne támasszunk túl nagy elvárásokat, valószínűleg egy-két hónap múlva is az egyre növekvő lemaradásukat fogják maguk előtt görgetni, és könnyen lehet, hogy önkéntes alapon kell lebonyolítanunk az egészet: önköltséges teszt, otthon nyomtatott piros papír, önkéntes karantén, és egyéni mérlegelés, hogy mikor merünk legközelebb emberek közé menni. Színes nyomtatót érdemes lehet beszerezni otthonra.

Szász László

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »