Már az olaszok is a romániai fertőzöttektől félnek, egész Európa aggódik

Már az olaszok is a romániai fertőzöttektől félnek, egész Európa aggódik

Aggasztónak ítéli a romániai járványhelyzetet a külföldi sajtó. Az olasz lapok attól tartanak, hogy a román vendégmunkások visszahurcolják a vírust a járvány miatt sokat szenvedett Itáliába. 
Romániának problémákat okoz az új típusú koronavírus-járvány kezelése, állítja egyhangúan a külföldi sajtó a Szabad Európa Rádió román kiadásának összesítése szerint. A romániai járványhelyzet még a The New York Times ingerküszöbét is elérte, a neves amerikai újság arról cikkezik, hogy a román hatóságoknak május 15. óta folyamatosan ki kell tolni a veszélyhelyzetet.

Az amerikai lap szerint a jelenlegi helyzet az alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult joghézagnak is tulajdonítható.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyre fokozódó balkáni járványhelyzet az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi esetekért felelős igazgatójának, Mike Ryan-nak a figyelmét is felkeltette.

Sokkal keményebben fogalmaz az olasz Il Messagero, mely pár napja Romániát „Európa Brazíliájának” nevezte, arra utalva, hogy hazánkban a dél-amerikai országhoz hasonlóan kritikus a helyzet.

Az olasz újság továbbra is a járvány által leginkább sújtott európai országnak tartja Romániát, és amiatt aggódik, hogy a nyári szabadság után a román vendégmunkások visszahurcolják a vírust Itáliába.

Hírdetés

Emlékeztetnek, hogy Olaszországban a román bevándorlók jelentik a legnagyobb, több mint egymillió fős bevándorló közösséget, így nagy a veszély, hogy újabb hullámot generáljának az olasz félszigeten, ahol a vírus már 35 ezer áldozatot szedett.

Rámutatnak, az olaszországi román vendégmunkások közül sokan idősgondozóként, házvezetőnőként dolgoznak, és jelenleg semmilyen ellenőrzésnek nem vetik alá őket, ha a tavaszi hazamenekülésük után vissza akarnak térni Olaszországba.

A La Stampa úgy fogalmaz, hogy „a balkáni nyár egyre dramatikusabbá válik”, és úgy véli, a balkáni országokban – melyek a tavasszal a szigorú korlátozásoknak köszönhetően tartották a frontot – az enyhítések miatt alakulhatott ki a jelenlegi helyzet.

Hasonló véleményen van a Deutsche Welle is, mely a „Koronaturbó a Balkánon” címet adta anyagának.

A német lap rámutat: a balkáni helyzet oka, hogy a lakosok fittyet hánynak az óvintézkedésekre. Romániában a járványgörbe háromszor magasabb, mint májusban, amikor véget vetettek a karanténnak, írják.

A német lap szerint a balkáni helyzet súlyosbodásához bizonyos vallási szokások is hozzájárulnak, ezek között említik az ikoncsókolgatást és az egyetlen kanállal való áldoztatást. Ugyanakkor hozzáteszik, Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan itt is része a kultúrának a nagy társaságban való kocsmázás, teraszozás.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »