Magyarország tranzitálása esetében hátrány a magyar útlevél

Magyarország tranzitálása esetében hátrány a magyar útlevél

Nincs lehetőségük igénybe venni a Magyarországon való tranzitáthaladást a csak magyar állampolgársággal rendelkezőknek, vagy a magyar okmányokat felmutató kettős állampolgároknak, akiknek így akkor is karanténba kell vonulniuk, ha például Romániából Ausztriába igyekeznének. Közben egy budapesti rendeletmódosítás nyomán egy állam bizonyos térségeit járványügyi szempontból az ország egészétől eltérően is besorolhatja a magyar országos tisztifőorvos.
Furcsa helyzetbe hozzák a jelenlegi magyarországi járványügyi utazási korlátozások a csak magyar útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkező, de Romániában élő, esetleg huzamosabban itt tartózkodó magyar állampolgárt, aki Horvátországba, Ausztriába, esetleg más olyan európai országba utazna, amelybe Magyarországon keresztül lehet a leghamarabb eljutni.

Ilyen esetben az érintettre nem vonatkozik a karanténmentes, meghatározott útvonalon 24 óra alatt történő tranzitáthaladás lehetősége, ami például egy román állampolgárt megillet.

Hírdetés

Ugyanez a korlátozás vonatkozik azokra a kettős, román és magyar állampolgárokra is, akik adott esetben magyar okmányokat felmutatva szeretnének átutazni az anyaország területén. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet a sajátos helyzetre, ő saját tapasztalatára hivatkozott. A kolozsvári férfi Horvátországba készül a családjával, Magyarországon utaznának keresztül, és mivel kiskorú gyermekei nem rendelkeznek román útlevéllel (és természetszerűleg személyi igazolvánnyal sem), ezért – kettős állampolgárok lévén – magyar úti okmányokkal terveztek belépni, majd áthaladni Magyarországon. Az ottani határrendészetnél azonban előzetes érdeklődésükre azt a választ kapták, hogy az áthaladás ebben az esetben nem lehetséges:

vagy felmutatnak két negatív vírustesztet, vagy kéthetes karantén vár rájuk.

„Úgyhogy most azon gondolkodunk, teszteltessük-e le a gyerekeket, vagy igényeljünk-e nekik román útlevelet” – vázolta a család dilemmáját kincses városi olvasónk.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »