Az Afrika-hadtest, II. rész: a járművek álcázása

Az Afrika-hadtest, II. rész: a járművek álcázása

A hadviselés egyik elterjedt módszere az álcázás. Az Afrika-hadtest ezen a téren jelentősen különböző módszereket volt kénytelen alkalmazni az európaitól eltérő éghajlat miatt, ami miatt jelentős önálló irodalma is van ennek a területnek.

Amikor a német erők 1941 februárjában megérkeztek Afrikába, akkor még nem volt trópusi védőfestésük. Ezért ’41 elején számos német jármű Dunkelgrau színnel ment csatába.

Legelőször úgy álcázták a járműveket, hogy homokot kevertek össze vízzel, és az ebből képződő sarat rákenték a járművekre. Ez a száradás után nagyon hatásos álcázássá vált, bár nem volt túl tartós.

Már 1941-ben bevezették a hivatalos alakmásító festést az Afrika-hadtest járműveire. Viszont gyakran zsákmányolt és olasz festéket is használtak

A festékhiány miatt még 1942-ben is előfordultak szürke járművek a német oldalon. Viszont az is igaz, hogy központi utasítás alapján a szürkét 1942-ben ismét elfogadhatóvá tették, és nem is volt hatástalan védőfestés a sivatagban

Hírdetés

Egyesek csak legendának tartják, de a rendelkezésre álló források szerint valóban voltak zöld Tigrisek Tunéziában. ’43 elején a német harckocsizók, amikor megérkeztek Tunéziába, azt tapasztalták, hogy az esőzések miatt kizöldült a növényzet. Ezért a Tigrisek egy részét zöldre festették. A történetnek van olyan verziója is, ami szerint a Tigrisek azért voltak zöldek, mert a németek éppen azt tudtak szerezni az olaszoktól.

(Olvasónktól)

Források:

– Kenneth M Jones: Focus on Armor Camouflage and Markings: Germany, North Afrika

– George R Bradford: armor camouflage and markings, North Africa, 1940-1943

Camouflage colours of the equipment in Africa and Crete


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »