Orbán Viktor: a kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen

Orbán Viktor: a kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen

Készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a déli államoknak, de nem akarunk balekok lenni – mondta a kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjúban. Orbán Viktor azt kérte az emberektől, hogy őrizzék meg az óvatosságot a járvány miatt.

A siker kulcsa bennünk van, rajtunk múlik – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogyan lehet megakadályozni a koronavírus behurcolását.

A kormányfő kiemelte: az első hullámmal szemben győzelmet arattunk, de ez szakaszgyőzelem, ezt kell megérteniük a magyaroknak.

„Nincs vakcina, nem tudjuk beoltatni magunkat. A környező világ hatással van ránk, itt kell észnél lenni és okos döntést hozni, hogy hova megyünk nyaralni” – fejtette ki. Hozzátette, bár a magyar ember szeretné minden évben látni a tengert, de ezt idén érdemes alaposan megfontolni.

„Azt szeretném kérni, hogy bár itt a nyár, csak részben tört ki a szabadság, az óvatosságot őrizzük meg.

A kormány se nyaralgasson, hanem figyeljen” – emelte ki.

A kormányfő szerint folyamatos a nyomás Brüsszelből, de ennek a nyomásnak ellenáll a kormány. Felidézte, hogy csütörtökön az operatív törzs ülésén döntést hoznak, hogy nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével. Döntöttek arról is, hogy visszaállítják az átutazók számára a kötelező korridor használatát.

Fontos, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse az egészségügyi helyzetet, és a határvédelem egyben egészségügyi védelem is – fogalmazott Orbán Viktor, megemlítve, hogy az embercsempészek aktivitása megnőtt váratlanul az utóbbi időben.

Szükség van a rendőrökre, katonákra, megengedhetetlen, ahogy a nyugati világban elárulják őket, ott kell lenni mögöttük – fejtette ki.

Hírdetés

A miniszterelnök kiemelte:

még keményebbé tette a kormány a határvédelmet, így válaszolt a brüsszeli támadásra.

„Ha azt akarjuk, hogy az ország békés és nyugodt hely legyen, akkor a migrációval szemben keményen fel kell lépni” – hangsúlyozta, és hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció iránytűként szolgál, így volt ez a migrációról szóló esetén és a vírus elleni védekezésben is így lesz.

Orbán Viktor azt mondta, hogy megérti azt a brüsszeli törekvést, hogy minél hamarabb újra akarja indítani a gazdaságot. Több országban, főleg Olaszországban és Spanyolországban komoly baj van, idézte az államadóssági adatokat. Ehhez képest Közép-Európában a pénzügyek rendezettek, a gazdaság versenyképesebb, mint a nyugati.

„Fölszálló ágban vagyunk”

– fogalmazott a kormányfő.

Innen nézve érthető, ha Brüsszel mindent megpróbál megtenni, hogy minél erőteljesebb legyen a szállítmányozás és a turizmus, mert nagy bajban vannak.

„Az uniós újraindítási csomag egy általunk nyújtott segítség a délieknek. Gondolta volna valaki ezelőtt, hogy mi akarunk segítséget nyújtani a kommunizmust el nem szenvedő országoknak?” – tette fel a kérdést, és kiemelte, hogy megváltozott a térség helyzete, a közép-európaiak kihúzhatják magukat.

„Egy baj van csak: szegényebbek vagyunk, de ennek történelmi okai vannak, erről a kommunisták tehetnek.”

A miniszterelnök jelezte: készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk, de közben fair elbánásra vágyunk, nem akarunk balekok lenni. Ha pénzt pumpálunk különböző gazdaságokba, akkor annak tisztességes, erkölcsileg helyes alapokon kell nyugodnia – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »