"Zsidó tömeggyilkos": tárgyilagos kiegészítő információkkal látták el Lenin turkui mellszobrát

"Zsidó tömeggyilkos": tárgyilagos kiegészítő információkkal látták el Lenin turkui mellszobrát

A dél-finnországi Kotka városában V. I. Lenin szobrára Dávid-csillagot festettek, a szobor talapzatára pedig azt írták, hogy „zsidó tömeggyilkos”.

A finn YLE híradása szerint a garázdaságot az arra járőröző rendőrök vették észre május 1. reggelén. Az YLE honlapján megjelentetett cikk megjegyzi, hogy Lenin 150 évvel ezelőtt április 22-én született, s hogy tavasszal Lenin turkui mellszobrát is lesprézték.

Hírdetés

 Az YLE-nek az esethez fűzött korábbi ismertetője szerint az, hogy Lenin anyai nagyapja ukrajnai zsidó volt, 10 éve került nyilvánosságra. Ekkor tették közszemlére a moszkvai Vörös téren lévő múzeumban Lenin Anna nevű lánytestvérének 1932-ben Sztálinhoz írt, de 80 évig titkosan tartott levelét, melyben leírta, hogy nagyapjuk zsidó volt. A honlap szerint Anna így akarta megakadályozni a sztálini zsidóüldözéseket, de sikertelenül. Sztálin nem törődött a levéllel.

Kotka a Lenin-szobrot 1979-ben kapta testvérvárosától, Tallinntól, mely akkoriban még a Szovjetunió része volt.

G. K.
Finnország

Megjegyzés: A finn történelemírás fontosnak tartja kiemelni, hogy a finnországi zsidók a szovjet elleni téli háborúban a fronton harcoltak a finn függetlenségért. A fronton ott voltak velük a rabbijaik (Pirinen-Jutikkala Finnország történelme)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »