Ezért hisztizik Iohannis?

Ezért hisztizik Iohannis?

Bangladest, Kolumbiát és Romániát hozza fel példának a The Washington Post, ahol a koronavírus-járvány helyett vagy inkább ennek kapcsán a korrupciójárvány tombol.

Egyes vélemények szerint ez váltotta ki Klaus Iohannis hisztérikus kirohanását a székelyföldi autonómiával kapcsolatban: a lopják a magyarok Erdéllyel akarta elterelni a kínos cikkről a figyelmet.

Ezt látszik alátámasztani a dolgok időbeni sorrendje is: az autonómia statútumot április 23-án fogadta el hallgatólagosan a képviselőház, Iohannis viszont csak 28-án mondta el államfőhöz méltatlan beszédét, amit az indokolhat, hogy az ominózus, A korrupció világjárványa: 40 dolláros maszkok, megkérdőjelezhető szerződések, rizst lopó bürokraták című cikk április 26-án jelent meg a The Washington Postban. Az időeltolódás miatt az Anthony Faiola és Ana Vanessa Herrero által jegyzett írás gyakorlatilag másnap „ért ide”.

A vezető amerikai lap arról ír, hogy egy kolumbiai törvényhozó megbotránkozott azon, hogy kormánya milyen áron szerzi be egyes nagybani beszállítóktól a rászorulóknak szánt élelmiszert, ezért a termékekről készített fényképekkel felszerelve lement utcájában a sarki fűszereshez, és a hatóság által kifizetett ár nagyjából feléért megvásárolta ugyanazt az árut. Ez az összehasonlító vásárlás lett Kolumbiában a koronavírus-járvány kapcsán indult korrupciós bűnügyieljárás-sorozat egyik kiváltója.

Hírdetés

Banglades egy másik példa: amikor a munka nélkül maradt emberek megsegítésére a kormány rizst vásárolt, a szétosztás során 275 tonna termék egyszerűen „eltűnt”. Később ötven tisztségviselő ellen emeltek vádat amiatt, hogy a rizst feláron próbálta értékesíteni a piacon. E két „konszolidált demokráciához” zárkózik fel Románia.

A lap elismeri, hogy a maszkok és lélegeztetőgépek értékét a piacgazdaság kereslet-kínálat törvényei hordozzák világszerte, de rámutat: az állami szerződésekben szereplő emelt ár – a beszállítók hátterével párosítva – megkérdőjelezi a tisztességes beszerzés szándékát.

– fogalmaz a lap.

A The Washington Post romániai forrásokra hivatkozva azt írja: az ilyen eljárás nem számít újdonságnak, volt már példa arra, hogy

Ha igaz is, tesszük hozzá, hogy Iohannis e miatt intézte felháborító kirohanását a magyarok ellen, ez nem mentesíti őt tette alól, sőt…

Erdély András / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »