A magyar közösségek mindennapjai Kanadában – összetartozás a korlátozások idején

A magyar közösségek mindennapjai Kanadában – összetartozás a korlátozások idején

A Kanadában élő magyar diaszpórát is új kihívások elé állították a CoViD-19 járvány miatti korlátozások. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a kanadai kormányzat is komoly korlátozásokat vezetett be az elmúlt hetekben, amelyek előreláthatóan több héten, vagy akár hónapon keresztül is fennmaradnak, így a közösségi rendezvények megtartását is akadályozzák.

A kanadai magyar szervezetek, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai tagjai és a Kanadában működő külképviseletek ezért új típusú munkamódszereket, kezdeményezéseket és kapcsolattartást kell, hogy alkalmazzanak a mindennapi munkájuk során. Ezeket bemutatva, a működő tapasztalatokat megosztva szeretnék segíteni a világ minden pontján élő honfitásaink közösségeinek tevékenységét. Természetesen nem arról van szó, hogy minden tevékenység új felfedezés, de a szemléletmód jól tükrözi az összetartozást, segíteni akarást és egyediséget.

Magyar Házak vezetőinek rendszeres egyeztetése

A Magyar Diaszpóra Tanács kanadai tagjai nagy részben egy várost és annak a városnak a legnagyobb szervezetét, a Magyar Házakat képviselik. Ezért a Magyar Házak vezetőinek virtuális egyeztetése kiemelten fontos a kanadai magyarok magyarság-fenntartásának, kultúránk tengerentúli ápolásának folyamatossága érdekében. Különösen morális értéke van ezeknek a videókonferenciáknak, de a járványügyi korlátozások miatt virtuális megemlékezések várhatóak Trianon 100-ik évfordulóján is.  Ezen rendezvényekben a kanadai városok magyar közösségei – éljenek akár az ország keleti vagy nyugati részén – a technika segítségével közösen tudnak részt venni.

Magyar iskolák vezetőinek megbeszélései

Észak-Amerikában, de Kanadát tekintve is több hétvégi magyar iskola működik. A Magyar Diaszpóra Tanács kanadai tagjai is feladatuknak tartják, hogy folytonosságot biztosítsanak a külhoni magyar életben, ami csak úgy lehetséges, ha a külhonban született gyermekeket magyarnak nevelik: ennek egyik fontos feltétele a nyelv elsajátítása. A járvány idejére rendszeres távtanítást szorgalmaznak minden hétvégi iskolának, melynek gyakorlati megvalósításában a KCSP ösztöndíjasok szépen kivették részüket. A múlt hétvégén lezajlott videó-konferencián 24 tanár vett részt és számolt be munkájáról, egy közös Facebook felületen tematikus tananyagok megosztásával segítenek egymásnak.

Repatriáló járat

A Kanadában működő magyar külképviseleteken dolgozók több hetes előkészítő munkájának köszönhetően a WizzAir Miami-Chicago-Toronto-Reykjavik-Budapest útvonalon közlekedő járatára Torontoban 24 magyar és 1 szlovák állampolgár szállhatott fel. Az április 2-án Budapestre érkező repülőgép a torontoi magyarok által adományozott 15 ezer maszkot is haza szállított. A torontoi magyarok ezen felül élelmiszerrel is ellátták a hosszú utazáson részt vevő honfitársainkat, illetve előtte szállást biztosítottak azoknak, aki ezt igényelték.

Toronto és környéke összefogása

Hírdetés

Több hete folyó ételkiszállítási programjában az ontarioi magyarság elsősorban az idősebb generációba tartozó magyaroknak nyújt segítséget. Ennek eredményeképpen több mint 7 ezer adag melegétel került kiszállításra. A torontoi magyarok emellett több száz ízletes fánkkal is kedveskedtek a frontvonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak áldozatos munkájuk elismeréséül.

Költészet napja

Az idei év rendhagyó volt a Költészet napja szempontjából is, azonban annál emlékezetesebb lesz, mert együtt szavalt Kanada. Pontosabban a kanadai magyarok, KCSP ösztöndíjasok, magyarországi résztvevők és a magyar diplomaták. Földrajzi értelemben Victoriától Montreálig értek a strófák, amely csak Kanadában 4000 kilométernyi magyarságot ölelt fel.

Maszkok varrásával a koronavírus ellen

STAY home! SEW masks! SAVE lives! szlogennel indult maszkvarró program Kanadában. Magyar diplomaták a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai tagjaival, valamint a Kanadában működő magyar diaszpóra szervezetekkel együttműködve indították útjára azt a programot, amelynek célja, hogy ügyeskezű honfitársaink varrással is segítsenek egymáson és Kanadának. A kanadai magyarság „belevágott” a programba: Victoriaban, Vancouverben, Calgaryban, Reginaban, Ottawaban, Niagara Falls-on és Montrealban is előkerültek a varrógépek.

KCSP ösztöndíjasok

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság tájékoztatását követőn – amely szerint az ösztöndíjasok eldönthetik, hogy Magyarországról vagy a kiküldetésük helye szerinti országból végzik el távmunkában tevékenységüket – több ösztöndíjas maradt Kanadában. Az ösztöndíjasok a nehéz időszakban is segítséget nyújtanak a magyar közösségek részére: támogatják az ételszállítást az idősebben honfitársaink részére, részt vesznek a magyar iskolák online oktatási tevékenységében vagy éppen a Kanadában történtek tudósításában. Azok az ösztöndíjasok aki, már Magyarországról látják el feladataikat, létrehozták a Kalandozzunk határok nélkül magyarul csoportot, amely kulturális tartalmakkal segíti a diaszpóra magyarságát.

Minden ösztöndíjast érintő kérdés, hogy hogyan alakul tartózkodásuk jogi helyzete Kanadában, erre hamarosan az edmontoni közösség jogi szakértője fogja megadni a megnyugtató választ.

Folytatás következik!

Magyarország Ottawai Nagykövetsége

The post A magyar közösségek mindennapjai Kanadában – összetartozás a korlátozások idején appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »