Az új Jobbik elnök szerint lehet, el kéne venni a határontúliak szavazati jogát

Az új Jobbik elnök szerint lehet, el kéne venni a határontúliak szavazati jogát

Stumpf András, a Válaszonline újságírója terjedelmes interjút készített Jakab Péterrel, a Jobbik frissen megválasztott elnökével.

Stumpf nem kímélte az elmúlt években új köpönyeget talált párt elnökét, aki mint kiderült, azt sem tartja kizártnak, hogy a Jobbik napirendre tűzze a határon túli magyarok szavazati jogának elvételét. Az alábbiakban az interjú legérdekesebb momentumaiból szemlézünk.

A szokásos stumpfi szellemben rövid kérdésekkel induló beszélgetés első nagy pillanatára nem is kell sokáig várni, hiszen kiderül, Jakabnak fogalma sincs, mikor kelt lába a Vona Gábor idején a pártelnök irodáját díszítő Nagy-Magyarország térképnek, s az új pártelnök szerint ez rendben is van. Mint mondja, nem foglalkozik azzal,  „mi van a falon, meg milyen váza van az irodájában.”

Jakab az elhíresült „zsidózós” videóját annyival intézi el, hogy egy jogos problémára próbálta meg felhívni a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kóser ételt kérő elítéltek sokkal jobb minőségű ellátást kapnak, s ezzel kezdeni kell valamit. Mint mondja, a Jobbik mára régen kinőtte „antiszemita elhajlásait”, és ő maga is azon munkálkodott az utóbbi időben, hogy megtisztítsa a pártot ezektől az elemektől. Ez tulajdonképpen egy védhető kijelentés, hiszen Jakab megválasztása után gyakorlatilag azonnal szélnek eresztette a Duna-parti holokauszt-emlékmű cipőibe beleköpő Kulcsár Gergelyt, de arról már szó sem esik, hogy évekig jól elvoltak egymással a pártban.

Jakab sajátos jóslatot is megfogalmaz a párt jövőjéről, mint mondja, azzal, hogy a Fidesz átvette a Jobbik „cigánybűnözős retorikáját”, sok volt Jobbikos szavazó pártol át hozzájuk, de ezzel

csak a kormánypárt rétegpárttá alakulását siettetik, míg a Jobbik jó úton halad a néppárttá válás felé.

Okkkké…

Az interjú ezen pontján a kérdező nem hagyja ki a ziccert, és rákérdez a párt közvélemény-kutatásokon mutatott igen gyatra szereplésére. Jakab válasza:

Az interjú egy későbbi pontján azt is hozzáteszi, talán túlságosan gyors volt ez a néppártosodás, két éve ezért vallottak kudarcot a választásokon, de az út mindenképpen jó irányba megy, s az új elnökség megválasztásával a hőn áhított néppártosodás is befejezettnek tekinthető. Legalábbis Jakab szerint, aki szintén eredménynek tartja, hogy más pártok is hajlandóak mára a Jobbikkal együttműködni.

Hírdetés

Egészen érdekes Jakab reakciója Stumpf András azon felvetésére, hogy a „néppártosodás” után tulajdonképpen mégis mi különbözteti meg a Jobbikot a többi ellenzéki párttól, meddig tart mondjuk a DK és hol kezdődik a megújult Jobbik. Jakab szépen bele is szalad a csapdába, mikor azt mondja szerinte a fő különbség, hogy a Jobbik tagjai büszke magyarok. Stumpf lecsapott labdáját (akkor a DK és a Momentum nem az?) csak annyival tudja lereagálni, hogy:

Egyébként is igen fura valóságértelmezésről tesz tanúbizonyságot a pártelnök, mikor azt kezdi fejtegetni, hogy közös ellenzéki, de mégis civil jelöltek segítségével lehet megverni a Fideszt 2022-ben, majd Stumpf teljesen jogos felvetése kapcsán (Gyurcsány DK-ja biztosan ráül majd az egészre) csak annyit mond,

Ilyesmire mondják az amerikai tárgyalótermi drámákban, hogy bíró úr, nincs több kérdésem, de higgyék el, az interjú sava-borsa csak ezután következik. Jakab választási koncepciója pedig még Albionnál is ködösebb, hiszen elsőre elég nehéz megérteni azt az elképzelést, amely szerint az ellenzéknek külön listákkal, de közös miniszterelnök-jelölttel kellene nekivágnia 2022-nek.

Mivel, „a két lista nem gyengíti, hanem erősíti egymást”.

A fenti fejtegetést sajnos Jakab nem részletezi tovább, de nehéz is eldönteni ezzel ki járt jobban, ő maga vagy az olvasó.

A kettős állampolgárság kapcsán Jakab ugyan elismeri az autonómia-törekvések fontosságát, de a határon túli magyarok szavazati joga kapcsán már egy olyan kérdésről beszél, amely szerinte ” legitim vita tárgya lehet”, hogy „mindenki számára megnyugtató” módon szólhassanak bele Magyarország életébe a határon túli magyarok. A kommunizmus áldozatainak emléknapján elmaradt központi Jobbik rendezvény hiánya kapcsán is sikerül egy jót „fideszeznie” az ellenzék tékozló fiának. Szerinte jól használták ki az emléknap lehetőségét arra, hogy beolvassanak a kormánypártoknak a parlamentben.

A beszélgetésből nem maradhat el az új nemzeti alaptanterv kritikája sem, s bár Jakab a még megmaradt néhány „radikáljobbikos” miatt nem meri kimondani, de érezni kitérő válaszaiban, hogy Nyírő József alaptantervbe emelése nincs az ínyére. Stumpf kérdését azzal kerüli ki, hogy

Hablatyból jeles!

Egyetlen kérdésnél érezni csupán az eredeti Jobbik képviselte értékeket, de csak egyetlen futó pillanatig. Jakab ugyanis a beszélgetés utolsó témája, a menekültválság kapcsán kijelenti, „nem migránsokra van szükségünk”, de mire az ember kezdene ellágyulni, így folytatja, ” hanem azokra a magyarokra, akiket az Orbán-rendszer elüldözött innen.”

Erre szokták mondani, hogy van, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »