Válaszolt a kormány az UNESCO-nak

Magyarország határidőre, és az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését, amelyben az UNESCO Világörökség Bizottság tavalyi bakui döntésében szereplő valamennyi pontot megválaszolta.

Az állapotmegőrzési jelentés az UNESCO Világörökség Bizottság számára megnyugtató információkkal és tényekkel szolgál majd, és a soron következő, 44. közgyűlésen megállapítást nyerhet, hogy a budapesti világörökségi helyszín kezelése és megőrzése megfelelő, sőt több vonatkozásban más világvárosok számára is példaértékű lehet – közölte a Miniszterelnökség a Magyar Nemzettel.

A tárca hangsúlyozta: 2010 óta, a nemzeti kormány hivatalba lépése óta sorra újulnak meg Budapest korábban évtizedeken át elhanyagolt, pusztulásra ítélt műemléki épületei, többek között a Világörökség részét képező Várkert Bazár a felújítása előtt már életveszélyes állapotban volt, és a Nemzeti Hauszmann Program célja is az, hogy a Budai vár építészeti örökségét megőrizzék.

Hírdetés

A Miniszterelnökség szerint az UNESCO Világörökség Bizottság tavalyi, bakui döntésében nem kritikát fogalmazott meg, hanem ajánlásokat tett, valamint kérdésekkel és kérésekkel fordult Magyarország felé többek között egyes Duna-parti ingatlanok, vagy a Városliget fejlesztése, valamint a megőrzésért felelős szervezeti struktúrára és felelősségi körökre vonatkozóan. A tárca az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság nemzetközileg elismert szakértőit is bevonta a nemzetközi és a magyar szakmai fogalomrendszer közötti összhang megteremtése érdekében.

Az állapotmegőrzési jelentésben tisztázták továbbá a Nemzeti Hauszmann Programmal kapcsolatos bizottsági kérdéseket is, így várhatóan nem lesz szükség e beruházások módosítására.

A Miniszterelnökség leszögezte: Magyarország elkötelezett a Világörökség Egyezményben vállaltak teljesítése iránt, és vallja, hogy a világörökségi helyszíneket azok kiemelkedő egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve, és a köz érdekét szolgálva kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni, szükség szerint helyreállítani.

Az állapotmegőrzési jelentést várhatóan idén nyáron tárgyalja majd a Világörökség Bizottság.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »