Viszlát, királyi család!

Viszlát, királyi család!

Meghan Markle és Harry herceg nyilatkozata, hogy függetlenítik magukat a királyi családtól, fenekestől felforgatta a brit közvéleményt. Természetesen sejteni lehetett, hogy szándékukat a palota sem hagyja szó nélkül. II. Erzsébet királynő sokakat meglepett, amikor hivatalos nyilatkozatában elsősorban nem a hatalmat képviselő királynőként, hanem gondoskodó nagymamaként reagált.

Kijelentette, hogy teljes mértékben elfogadja, tiszteletben tartja és megérti az unokája és felesége döntését, sőt amiben tudja, támogatja őket, s bármi történjen, mindig a családja szeretett tagjai lesznek.  A protokollt azonban be kellett tartania, ezért Harry herceget és Meghant megfosztotta a királyi felség címtől. Ez ugyan drámaian hangzik, ám a történelem során nem ez az első eset. 

Aki nem követi nyomon a királyi család életét hosszú évtizedek óta, az bizonyára nem tudja, hogy nem Harry herceg volt a legnagyobb lázadó a családban, hanem Anna hercegnő. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg lánya egyáltalán nem a szófogadó magatartásáról volt híres. Egyes források szerint mind a mai napig nagyon éles nyelvű, pikírt humorú, fiatal korában pedig egyenesen irányíthatatlan volt. A hercegnőnek a származása miatt mégis vissza kellett fognia magát, viszont úgy érezte, hogy a gyermekeinek valódi szabadságot szeretne adni.

Így aztán Anna hercegnő gyermekei születésük után semmilyen rangot nem kaptak. Peter és Zara nem herceg és hercegnő. Így pedig megadatott számukra az, amiről az édesanyjuk csak álmodozhatott, és átlagos polgári életet élhetnek.

Harry herceg most úgy mondott le a rangjáról, hogy csak a hatodik helyen állt a trónöröklési sorrendben. Gyakorlatilag semmi esélye sincs arra, hogy valaha uralkodóvá váljon, hiszen II. Erzsébetet Károly herceg követi majd a trónon, őutána pedig Vilmos herceg következik. Vilmos hercegnek pedig három gyermeke van, akik szintén megelőzik Harry herceget a sorban.

Mindazonáltal nem Harry az első, aki a hatalom helyett a szerelmet választotta. VIII. Eduárd már 1937-ben megtette ezt. VIII. Eduárdnak azonban nemcsak esélye volt a trónra, de királlyá is koronázták. Pontosan 326 napig töltötte be a tisztséget, s ezzel ő lett a monarchia történelmének legrövidebb ideig uralkodó királya, s ugyancsak ő volt az egyetlen, aki saját akaratából mondott le a trónról. Annak ellenére, hogy ilyen rövid idő jutott neki az uralkodói szerepben, sokkal ismertebbé vált, mint az évtizedekig uralkodó utódai és elődei. De miért nem támasztott tovább igényt a trónra? Természetesen a szerelem miatt. Harry és Eduárd helyzete kísértetiesen hasonló, ugyanis Eduárd szintén egy elvált amerikai színésznő miatt mondott le a trónról. Wallis Simpson éppen a második férjétől vált, amikor megismerkedett az angol királlyal. A szerelmük pedig mindent legyőzött. 1937 májusában Eduárd átadta a trónt az öccsének, VI. Györgynek, és feleségül vette Mrs. Simpsont. Az újdonsült király testvérének adományozta a Windsor hercege címet, de amerikai feleségétől megtagadta a királyi felség titulust.

Hírdetés

Meghan Markle és Harry herceg esetét a királyi családban leginkább Fülöp herceg értheti meg. Az idén 98 éves herceg ugyanis sok-sok évvel ezelőtt szintén feladta a tisztségeit azért a nőért, akit szeretett. Mégpedig II. Erzsébet királynőért. Kevesen tudják, hogy Fülöp görög és dán királyi hercegnek született, aki tengerésztisztként szolgált. Amikor megismerkedett Erzsébettel, a kötelesség elszólította a háborúba. Visszatért a frontról, és a szándékai változatlanok voltak, feleségül szerette volna venni Erzsébetet. A görög trón várományosaként azonban ezt nem tehette meg, ezért lemondott a görög és dán hercegi rangjáról, lemondott a trónról, és feleségül vette Erzsébetet. Sok férfi egója sérült volna hasonló helyzetben, hiszen gondoljunk bele: Fülöp lefokozta magát, és a felesége alattvalója lett. Így a királynő férjeként hercegi címet kapott.

Döntésének helyességét azonban az a 72 év igazolja, amit eddig együtt töltöttek. Annak ellenére, hogy Fülöp hercegnek alkotmányosan semmilyen szerepe nincs, Erzsébet királynő többször kihangsúlyozta, hogy mindent, amit elért, Fülöp hercegnek, rendíthetetlen támaszának köszönhet.

A címekről és előjogokról való lemondásnak természetesen anyagi vonzata is van. A közvéleményt az is izgatja, vajon miből fog élni Sussex hercege és felesége. Kordában kell-e majd tartaniuk költekezésüket a királyi családból való távozás után? Harry herceg egészen idáig évi 2 millió eurós apanázst kapott a Szuverén Alapból (Sovereign Fond). Ebben az alapban vannak összpontosítva a királyi család kötelességeinek finanszírozására és a paloták fenntartására szolgáló állami költségvetési juttatások. Ebbe a „kalapba” mindenki, aki az Egyesült Királyságban adót fizet, beleteszi a maga hozzájárulását. Ez a szép kis summa ezentúl már nem illeti meg Harryéket.

Harry és Meghan hivatalos weboldalán viszont az szerepel, hogy a kormányalapból kifizetett juttatás csupán az összbevételük 5 százalékát alkotja, és ebből fizették többek között az alkalmazottaikat is. Harry összvagyonának értékét 35 millió euróra becsülik, ebből 12,5 millió az édesanyjuk, Diana hercegnő fiai számára létrehozott vagyonkezelői alapból származik. A Forbes magazin szerint ebből az alapból évente 520 ezer eurós jövedelem származik. Harrynek vannak még megtakarításai azokból az időkből is, amikor a hadseregben szolgált. Az Air Force-nál tíz évet töltött el, és kétszer volt afganisztáni kiküldetésben. Kapitányi rangot szerzett, s évente körülbelül 50 ezer eurót keresett.

Lázadása ellenére Harry még mindig számolhat az apja, Charles herceg által vezetett cornwalli hercegségből származó jövedelemre. A hercegség hatalmas vagyonnal és több ezer bérleménnyel rendelkezik, amiből évi 23 milliós jövedelem származik. Ennek egy részét Charles nemcsak az alkalmazottai, hanem Harry és William közt is szétosztja. Nem kell tehát attól tartani, hogy Harry és Meghan nyomorogni fog.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/05-ös számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »